Posted on 1 hozzászólás

Hőszigetelés után penészedni fog a falam?

Hőszigetelés után penészedni fog a falam? Hőszigetelés – penész

Hőszigetelés után penészedni fog a falam?Az előző bejegyzésekben tárgyaltuk a EPS lap rendszert.

Sokan félnek belevágni a hőszigetelésbe, mivel attól tartanak, hogy úgy járnak mint néhány ismerősük akinél a pára lecsapódik, a falak pedig penészesednek… s mindezt a hőszigetelésre fogják.Mi okozhatja a problémát? Tényleg a hőszigetelés után penészedni fog a falam?

Télen a nem megfelelően hőszigetelt falak hőmérséklete alacsonyabb, mint a benti hőmérséklet. A hideg fallal érintkezve  a benti vízpára kicsapódik, felületi nedvességet és penészt – belélegezve pedig akár asztmás megbetegedést is – okozhat, nem „csak” számunkra, de családtagjaink számára is.  Nyáron a falak nem biztosítanak mindig megfelelő védelmet a meleg ellen. A relatív páratartalom 75-80 % fölé emelkedik.

A penészgombák a légtérben mindenütt jelen vannak, s megfelelő körülmények ( ilyen a nedvesség ) esetén telepeket hoznak létre. A penészgombák elszaporodásához táptalajra is szükség van. A diszperziós szerves anyagú felületképzők kedvezőbb táptalajok, mint az ásványi vakolatok, festékek.

Mindezek tartós fennállása és a nem megfelelő szellőztetés illetve annak hiánya is hozzájárulhat a penészedés kialakulásához.

Érdemes megnézetnünk épületünket egy kivitelezővel, mivel nagy az esélye annak, hogy hőhidas az épületünk, s ez okozza számunkra a kellemetlenségeket.

Hőszigeteléssel a falak télen melegek, nyáron hűvösek maradnak.

A hőmérséklet ingadozásai az eltérő hőtágulási anyagoknál repedéseket okozhatnak, amelyekbe a víz beszivárgása az anyagok elöregedéséhez vezethet: elsőként a festést érinti, majd szép folyamatosan elérhet a vakolatig is, s annak falról való leválását is okozhatja.

Hőszigetelés után penészedni fog a falam?Hogyan tudom elkerülni?

Megfelelő hőszigeteléssel 🙂

Amely kiküszöböli a belső helyiségekben a párakicsapódás okozta problémát. A külső hőszigetelés a legegyszerűbb módszer a hőveszteségek jelentős méretű csökkentésére. Befektetésünk pedig a fűtési költségek csökkenésével, 6 – 10 év alatt megtérülnek.

Mindezeken túl a homlokzat esztétikailag is megújul.

+ Ötlet Építkezőknek:
Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy míg ablakcsere előtt a régi, rossz ablakon keresztül is tudott a házunk szellőzni, addig most ez már így nem oldható meg. Naponta többször 5-10 percet szellőztessünk. Csináljunk kereszthuzatot, így a levegő gyorsan kicserélődik, anélkül, hogy a bútorok és a falak lehűlnének.

S miért van erre szükség?  Minden nap tevékenységek sokaságát végezzük otthonunkban, mellyel elhasználjuk a levegőt és párát termelünk. Ilyen tevékenység a levegővétel vagy a zuhanyozás, a főzés stb. Ezekben az esetekben megemelkedik az adott helyiség páratartalma, mely nem tud azonnal távozni – csak ha kinyitjuk az ablakot és kiengedjük.

Kérlek írd meg nálatok „bejött” a hőszigetelés?

Hőszigetelés után penészedni fog a falam témaköréhez kapcsolódó cikkek:

 

Elakadtál a színválasztásban?

Nem tudod milyen színű legyen a házad, mi mindenre figyelj?
Ebben segít neked online a Ház Szín Választás Tudástár.
236 oldalon keresztül megismerkedsz a színekkel, fontos szabályokkal.
600 inspiráló családi ház fotó segít a saját döntésed meghozatalában.
30 oldal melléklet – tippek, segédletek, színek.

Mindez most 14.990 Forintért a tiéd lehet.
Kérd itt a Ház Szín Választás Tudástárat>>

 

Csodás otthont!

Horváth JuditHorváth Judit
elfoglalt házfelújítók építőanyag tanácsadója

Kérd személyes árajánlatodat>>

Ha szeretnéd, hogy építkező, felújító barátaid is tudják, küld el nekik is ezt a cikket!

Az ingyenes Építkezési Ötlettár már megvan neked? Kérd itt>>

1 thoughts on “Hőszigetelés után penészedni fog a falam?

  1. Hőszigeelés után penészedni fog a falam?…

    Sokan félnek belevágni, mivel attól tartanak, hogy úgy járnak mint néhány ismerősük akinél a pára lecsapódik, a falak […]…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .