Ha hibás a hőszigetelés – ablakon kidobott pénz?

Avagy hőszigetelés során előforduló hibalehetőségek 

hibás hőszigetelés=kidobott pénz?
hibalehetőségek
A jól szigetelt ház napjainkban már alapkövetelmény. Ennek ellenére rengeteg probléma adódik a nem szakszerűen kivitelezett szigetelések miatt – leváló polisztirol lapok, hullámos felületek, foltos vakolatok, penészes falak…

A hőszigetelésre fordított nem kevés pénz azonban könnyen kárba veszhet, ha elkövetjük az alábbi hibák valamelyikét: 

 • Falfelület előkészítése elmarad: A külső hőszigetelés megkezdése előtt elmaradt a felület előkészítése. A leváló, nedves vagy szennyezett vakolatot nem távolították el, mely a későbbiekben repedéshez vezethet. 
  Erről bővebben az Építkezők Matematikájában olvashatsz ( Ha felíratkoztál hírlevelünkre már biztosan megkaptad.)

 • Ragasztási problémák: Adódhat a nem megfelelő ragasztó kiválasztásából, vagy akár ha csemperagasztót használnak polisztirol lap ragasztó helyett. Spórolnak a ragasztóval, azaz kevés ponton történik a polisztirollap felragasztása. Ezáltal romlik a rendszer szilárdsága.
  Dübelezés során pedig benyomódhatnak a hőszigetelő lapok – főleg ha a sarkok alá sem kerül elég ragasztó.
  Amennyiben a ragasztó kötésidejét nem várjuk ki, akkor is megvalósulhat ez a hőszigetelési hibalehetőség. 

 • Pontatlan méretre vágás vagy nem precíz illesztés: Hőszigetelő táblák élére is került ragasztó, ezáltal illesztési hézagok ( hőhidak) keletkezhetnek.
  Az EPS lapok illesztései látszódnak.
  Elmaradhatott a polisztirol lapok átcsiszolása, amit körkörös mozdulatokkal érdemes elvégezni, nem csak a találkozási éleknél – ha csak itt történik, további mélyedés lesz a lapok találkozásainál. 
  Nyílászárók köré nem ragasztanak polisztirol lapot. 
  Utólagos hőszigetelés esetén elfeledkeznek a redőnyről, amit később csak a hőszigetelő rendszer bontásával lehet megoldani. 

 • Dübelezés pontatlansága: Dübelezés során keletkező mélyedéseket a hálózás előtt nem “kenték be”. Nem megfelelő hosszúságú dübelt használtak, ami megmozdul vagy nem tart rendesen…

 • Üvegszövet minősége, bedolgozása: Nagyon fontos a megfelelő minőségű háló, mivel a gyenge, könnyen szakadó, szinte magától “futó” háló nem ad kellő biztonságot a hőszigetelésünknek.
  Figyeljünk arra, hogy a háló rácsai alá is kerüljön ragasztó, ne a felfüggesztett üvegszöveten át kenjük fel a ragasztót.
 • A Vékonyvakolat felvitele: A színezés folyamatos felhordást igényel, különben nem lesz egységes a struktúra és a falfelület.
  Az időjárási feltételek be nem tartása súlyos hibákat idézhet elő rendszerünkön, mivel a vékonyvakolat amíg meg nem szárad nagyon “érzékeny” anyag: 
  a) Ha hideg időben állunk neki színezni számolnunk kell az éjszakai fagyokkal, ami a vékonyvakolat leválásához vezethet. 
  b) Ha a nyári napsütésben visszük fel a színt a felület megégéséhez vezethet ( “odasül” a vakolat). 
  c) Ha esős vagy ködös időben történik a vékonyvakolat felvitele illetve amíg meg nem száradt ilyen az idő, akkor a csapadék kimoshatja a kötőanyagot, ami által torzul a struktúra kinézete. 
  Felléphetnek még a vékonyvakolat felvitele során egyéb hiányosságok is, úgy mint az anyag túlzott mértékű hígítása, túl vékonyan viszik fel a színt ( látszik az alatta lévő alapozó vagy a ragasztó ) – nem tudja 100%-osan betölteni védelmi funkcióját.


  + Ötlet Építkezőknek:
  Nagyon sok múlik az általunk kiválasztott rendszeren, emellett viszont a kivitelezőn is. 
  Figyeljünk oda, hogy az előírt anyagnorma egy része NE maradjon meg hiszen hosszútávon a mester nem spórol a számunkra, mivel ezáltal a hőszigetelő rendszerünk sérülékenyebbé válhat.


  Kapcsolódó cikkek:

 • Hőszigetelés egy helyen
 • Hőszigetelő rendszerek kiegészítő termékei
 • A Te házad vajon mennyit fogyaszt?
 • Milyen lehetőségeim vannak, ha a házamat szeretném hőszigetelni?
 • EPS lap rendszer
 • Ásványgyapot, Clima rendszer
 • Hőszigetelés után penészedni fog a falam?


 • Csodás otthont!

  Horváth Judit
  építkezők, felújítók tanácsadója

  Ötletek Építkezőknek
  Tel: 06 92 / 325-710
  Árajánlatkérés>>


  Ha szeretnéd, hogy hőszigetelés előtt álló barátaid is jól döntsenek, küld el nekik is ezt a cikket!

  Többet szeretnél tudni a hőszigetelésről?
  Iratkozz fel hírlevél sorozatunkra!

  Email címem*
  Nevem*
  Mi vár rám*


  Adataidat harmadik félnek nem adjuk ki. A hírlevélről bármikor egy kattintással leiratkozhatsz!


  “Ha hibás a hőszigetelés – ablakon kidobott pénz?” bejegyzéshez 1 hozzászólás

  1. Visszajelzés: propeller

  Szólj hozzá!

  Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..