Posted on 5 hozzászólás

Milyen hőszigetelési lehetőségeim vannak? – 2. rész

EPS lap rendszer

hőszigetlés
hőszigetelés

Nézzük meg ezek közül a legelterjedtebbet a polisztirollapos hőszigetelést vagy más néven EPS lap rendszert. A hagyományos homlokzati expandált polisztirol lap ( röviden EPS ) volt hazánkban az első, így sokan Dryvit rendszerként  ( hungarocell ) is emlegetik.

Miért jó nekünk az EPS lap rendszer?
EPS hőszigetelést egyrészt új építmények esetében, másrészt régi épületek hőszigetelésének fokozására használhatunk.

Elterjedését nagyban segítette kedvező ár – értékaránya, könnyű feldolgozhatósága is.

Milyen részekből épül fel az EPS lap rendszer, hogyan kell “felrakni”?

 • Első lépésként nézzük át külső falunkat, kell-e valahol a vakolatot javítani, esetleg leverni. Ha igen: végezzük el ezeket a műveleteket. Szóba jöhet még régi fal esetén- annak egyenetlenségeinek csökkentésére – egy simítóréteg felvitele, másrészt ennek költségcsökkentő oldala is van, mivel így kevesebb ragasztóra van szükség.

  Érdemes eldöntenünk azt is, hogy szeretnénk-e új könyöklőt, mivel általánosságban elmondható, hogy érdemes őket a külső munkálatok megkezdése előtt felrakni.
 • A legtöbb esetben ezt követi a házunk állványozása, ezzel egy időben célszerű ablakainkat és az ajtónkat is letakarni – védve az esetleges külső hatásoktól.
 • Munkánkat kezdhetjük is először a lábazati sín felfúrásával, mely közvetlenül a lábazatunk felett helyezkedik el. A Lábazati indítóprofil alkalmazása elengedhetetlen, vízorros kialakítása miatt a homlokzaton lefolyó csapadékot távol tartja a lábazattól. Lábazati sín különféle vastagságban létezik 2 cm-től cm-enként növekszik a mérete. Rögzítése tiplivel történik.
 • Ezt követően “rakhatjuk fel” az EPS lapot, melynek színe fehér, mérete 1m*0,5m, vastagsága 1 cm-től megy felfelé, centiméterenként. Ez a rendszer egyik legolcsóbb összetevője, ennek vastagságának növelésével érhető el nagyobb energia megtakarítás.
 • A rendszer következő eleme a polisztirol lap ragasztó, mely felhasználásra kész por alakú ragasztóhabarcs( mely azt jelenti, hogy csak víz kell hozzá). A zsákon található felhasználási útmutatót mindig alaposan olvassuk el ( főleg, ha mi magunk végezzük a munkafolyamatokat). A ragasztó anyagigénye kb. 6 kg/m2 ( ez egyrészt a polisztirollap felragasztásához, másrészt a háló beágyazásához szükséges), mely a falazat egyeletlenségei miatt nőhet is. Emiatt is nagyon fontosak az előkészítő munkálatok!

  Gyártó cégenként illetve mesteremberenként változik, hogy a ragasztót telibe húzzák-e vagy csak pontonként kenik-e be.

  Ügyeljünk rá, hogy a lapokat kötésbe rakjuk, s a táblák síkját is próbáljuk meg pontosan beállítani.

  A lapok szélére ragasztóanyag NE kerüljön, mivel ez később hőhídként jelentkezhet.
 • Hasznos és ajánlott dolog a mechanikai rögzítés, melyet dübellel valósítunk meg 4 vagy 6 db-ot téve m2-ként. A helyes dübel hossz meghatározásához figyelembe kell venni a hőszigetelő lapok vastagságát,régi ház esetén az esetleges kiegyenlítő vakolat illetve a meglévő vakolat vastagsága még pluszban jön hozzá és mindehhez számoljuk még hozzá a dübel falazatban való elhelyezését.
 • A felület egyenetlenségeinek eltüntetésére csiszoljuk át a lapokat.
 • A vakolat élekre, sarkokra tegyünk élvédőt (ha lehet hálósat) és polisztirol ragasztóval ragasszuk fel, ezzel nem csak gyorsíthatjuk, de egyszerűsíthetjük is a munkánkat.
 • Következő rendszerelemünk az üvegszövet vagy üvegháló, melyből 1,1 fm/m2 kell. Ami azt jelenti, hogy min. 10 cm-t rá kell hagyni az előtte levő rétegre. Hálónk beágyazása polisztirol ragasztóval történik, ügyeljünk rá, hogy a hálót teljesen fedje be. Száradás után csiszoljuk át még egyszer a felületet ( finomabb csiszolóval), hogy sík és egyenletes legyen. Várjuk meg amíg kiszárad, csak utána szabad a színt rávinni, ezzel elkerülhető, hogy foltos legyen.

  Nyílászáró sarkainál, a várható repedésekre merőlegesen kb. 25-60 cm üvegszövet szükséges a normál mennyiségen felül.

  Vízszintes élet adó felületeknél pl: erkélyek, függő folyosó használjunk vízorros élvédő profilt.
 • Most már jöhet az alapozó – ugye letakartuk az ablakokat? Felhordása teddy hengerrel történik, legalább 1 nappal a színezés előtt. Ügyeljünk arra, hogy rendesen átszínezze az alatta található ragasztóréteget. Napjainkban az alapozók is színezettek, ami az jelenti hogy a vakolatunk színcsoportjába tartozó színű pl: zöld színű vékonyvakolatnak zöld színű az alapozója. Ne ijedjünk meg, ha ezt furcsa színűnek találjuk a hőszigetelő rendszerünkön, nem ez a végleges erre még jön a  megálmodott szín (mely napjainkban már vékonyvakolat). A vékonyvakolatok dekoratív hatásán kívül fajtától függően ( szilikát, szilikon stb.) számos jó tulajdonsággal rendelkezhetnek.

  Figyeljünk arra, hogy vakolat teljes kiszáradásáig védjük a kedvezőtlen időjárási viszonyoktól. Vakolatszínünk a teljes kiszáradást követően nyeri el végleges színét.

  Érdemes az egyes termékeket rendszerben megvenni( azaz egyben és nem külön-külön), így nem csak az áruk kedvezőbb, hanem a gyártó cégek rendszer garanciát is vállalnak rá.

  + Ötlet Építkezőknek:
  EPS lapokat többféle felhasználásra gyártanak ( általános, lépésálló, falszigetelésre stb. ), ezek közül a külső fal szigetelésére az EPS 80-as alkalmas. Ezek a lapok a gyártást követően pihentetésen mennek keresztül. Jelölésük piros csík a bála oldalán ( gyártó cégtől függetlenül!).

  Ráadás + Ötlet Építkezőknek:
  Ha erdő vagy rét mellett lakunk ezt a fajta hőszigetelést NE válasszuk, mert az egerek alulról megkezdhetik a rendszerünket.

  Ti magatok vagy szakember oldotta meg a szigetelést?

  EPS laprendszerhez kapcsolódó cikkek
 • A Te házad vajon mennyit fogyaszt?
 • Milyen lehetőségeim vannak, ha a házamat szeretném hőszigetelni?
 • EPS Lapos hőszigetelés


  Csodás otthont!

  Horváth Judit
  felújítók építőanyag tanácsadója

  Ötletek Építkezőknek
  Tel: 06 92 / 325-710
  Árajánlatkérés>>


 • 5 thoughts on “Milyen hőszigetelési lehetőségeim vannak? – 2. rész

  1. Polisztirol lapos hőszigetelés…

   A hagyományos homlokzati expandált polisztirol lap ( röviden EPS ) volt hazánkban az első, így sokan Dryvit rendszerként is […]…

  2. Szeretném leszigetelni kívülről a házam, de problémát okoz a kinyúló vb. erkély, ill. lodzsa lemez, amit belül vb. ellensúly tart.Ez így egy rendes hőhíd.Az erkélylemezt alulról, elölről le tudom szigetelni, de rajta van a burkolat.

   Üdvözlettel:Sz.G.

  3. Kedves Gáspár!
   Nagyon jól látja a problémáját. Jelen helyzetben, ha az épület külső hőszigetelést kapna, akkor páralecsapódás, penészesedés keletkezne az alsó lakás mennyezeténél ill. a felső lakás erkélyajtó küszöbénél.
   Az erkélylemez előlről és alulról való szigetelése sajnos nem elég, felülről is el kellene látni szigeteléssel.
   Felmerülhet a kérdés, hogy a korábbi erkély felújítás – erre csak következtetek levele alapján, mivel a burkolatot nem szeretnék felszedni – során a szigetelés is megtörtént-e.
   Ha nem ,akkor “sajnos” ezt az újabb plusz lépést is bele kell kalkulálnia a felújításba.
   Mivel a konkrét épületet nem ismerem ezért azt javaslom, vegye fel a kapcsolatot egy építész vagy statikus szakemberrel, aki az épület konkrét ismeretében tud Önnek tanácsot adni.
   Üdvözlettel:
   Horváth Judit
   Ötletek Építkezőknek Csapata

  4. Kedves admin!

   ” mert az egerek alulról megkezdhetik a rendszerünket.” Mi nem erdő mellett lakunk, normál kertvárosban, mégis vannak egerek. Sőt néha más is. 🙂 Már bennem is felmerült, hogy vajon nem fészkelik-e be magukat a kis állatok ezekbe a jó meleg anyagokba. Ezek szerint de. :S Ez főleg az ereszaljnál okozhat problémát, nem? Ha ott ugyanis kibújik egy ilyen kis lény, könnyebben belerághatja magát az anyagba, mint pl alulról, ahol a kezdősínbe ütközik.
   Megoldás?
   Köszönöm!
   Minden jót!

  5. Kedves Bertalan!
   Igaza van, az egerek manapság már nem csak erdő, mező mellett lelhetők fel, s nem csak hideg időben merészkednek egyre közelebb otthonunkhoz…
   Tételezzük fel, hogy az előbb említett lelőhelyekről érkezik a rágcsáló, ebben az esetben a lábazathoz közel lévő részt ( főleg ha a fal előtt fa / tégla stb. található ) könnyebben eléri.
   Őszintén bevallom az egerekhez annyira nem értek, hogy vajon a falon fel tudnak-e mászni, vagy a közeli fákról / bokrokról át tudnak-e jutni az ereszaljához… esetleg már fent vannak-e a padláson.
   Egy a lényeg a hőszigetelés és az ereszalja találkozásánál is ugyanolyan gondosan kell eljárni, mint a többi részen. Tudom kevésbé lehet elérni, nem látja senki stb., de éppen azért, hogy egy ilyen “támadástól” megvédhessük otthonunkat.
   Ha egyszer sikerül megkezdeniük a rendszert, nem csak melegedni tudnak ott, hanem újabb “lyukakat” vájnak.
   A másik ok a harkályok. Zord téli hidegben ők is előszeretettel “kopogtatják” házunk falát… a legjobb minőség ellenőrök lesznek – csak a mi kárunkra…
   Sajnos az építkező emberek egy része még mindig szeretne spórolni az anyagon és a kiegészítőkön. Ennek köszönhetően sok helyen nem raknak kezdősínt, ill. nem pontosan. Kevesebb ragasztót használnak, nem raknak hálót vagy az átfedésekről elfeledkeznek, nagyon vékonyan húzzák fel a színt, ami által a rendszerünk sérülékenyebbé válhat.
   Minőségi anyagokkal, pontos szakszerű kivitelezéssel – a gyári normák betartásával elkerülhetők ezek a problémák.
   Szép napot:
   Horváth Judit

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

  Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .