Posted on Hozzászólás most!

Kádárkocka házak

Kádárkocka házak – egy kis történelem

Kialakulásukat legtöbbször két fő okra vezetik vissza. Az egyik  a tanyák, gazdaságok szövetkezetbe tömörítése, melynek hatására az addigi földművelők tömegesen kerestek más megélhetési forrásokat, így lakhatási igényeik is megváltoztak. A másik pedig az árvizek – 1940-1960. végeztek pusztítást.  Akik  elvesztették otthonukat, ők már az új trendeket követve építkeztek.

kádárkocka

Tömeges lakásépítési program volt a II. világháború után.  Míg a városokban lakótelepek építése folyt, addig a kisebb városokban, falvakban épültek ezek a kockaházak, amit akkor „vidéki panelnek” csúfoltak. Ma már inkább a kádárkocka elnezeést kasználjuk rájuk, hiszen a Kádár-korszakban épültek ezek a házak. Építésük a ’60-70 évek végéig volt jellemző.

Négyzetes alaprajzú, kétszobás, 100 m2-es sátortetős, összkomforotos családi házak, melyeknek belső elrendezése szinte azonos volt. Homlokzatukat nem simán kőporos vakolattal, hanem csempékkel, tükrökkel díszítették, sőt díszítősablonok segítségével a felület visszakaparásával érték el a jellegzetes mintákat. A mesterek egymástól lesték el a technikát.

A kockaházak felépítése kalákában : család, barátok segítségével történt.

Néhány hasznos funkció hiányzott belőlük,melyek a parasztházakban megvoltak, így utólag bővültek melléképületekkel – nyári konyha, ól, tárolók, később garázs, a tetőtereket beépítették vagy emeletet húztak rá. A formályuk, így már „L” alakra változott.

Ezek a házak az előrejutást, a modern társadalomhoz tartozást is jelentették a benne lakóknak, akik a paraszti sorból a munkásosztályba törtek fel.

A kisebb települések utcaképét dominánsan meghatározta, mivel 844.000 házat volt belőle.

Az építészek rossz szemmel nézték ezeknek a házaknak az elterjedését, okolták a hagyományos parasztházak eltűnése miatt.

A kádárkocka házak felújítása időszerűvé vált, mivel energiafelhasználásuk háromszor akkora, mint egy lakótelepi lakásé.

A fiatalok ingatlanvásárlása során kedvelt épületekké váltak a kádárkockák, mivel alacsonyabb az áruk, és jól átalakíthatók.  Belvárosi lakás helyett egy külvárosi vagy vidéki kádárkockát választanak.

A kockaházak felújítására 40 db ingyenes átalakítási rajzot tett elérhetővé a kornyány.

Jellegzetes formájukat, díszes homlokzatukat a felújítás során elveszítik.

Forrás: Wikipédia és kortarsonline.hu

 

Kádárkocka házakhoz választható hőszigetelő rendszerek:

 

Csodás otthont!

Horváth JuditHorváth Judit
elfoglalt házfelújítók építőanyag tanácsadója

Kérd személyes árajánlatodat>>

Ha szeretnéd, hogy építkező, felújító barátaid is tudják, küld el nekik is ezt a cikket!

Az ingyenes Építkezési Ötlettár már megvan neked? Kérd itt>>

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .