Posted on Hozzászólás most!

Szilikát fal hőszigetelése

Szilikát fal hőszigetelése – mivel szabad szigetelni?

Érkezett a kérdés egy ilyen házban élő olvasótól.

A szilikát, vagyis gázszilikát falazatra bármilyen típusú, akár EPS, akár kőzetgyapot hőszigetelésű homlokzati hőszigetelő rendszer megépíthető.

szilikát fal hőszigetelése

Szilikát fal hőszigetelése során erre figyelj:

Minden felújítás során nagyon fontos, hogy ha nincs a lábazat és falazat között vízszintes falszigetelés (jellemzően bitumenes lemezből), akkor azt mindenképpen meg KELL csinálni! Hiányukban az alulról felszívódó nedvesség hatására a  hőszigetelő rendszerek elválhatnak a falazattól.

A gázszilikát a porózus szerkezete miatt rendkívül érzékeny a nedvességre, és a falszigetelés hiánya további nedvességfelszívódást, állagromlást okozhat. (pl. a nedvesség, ami szigetelés előtt mondjuk felszívódott 20-30 cm magasságig, a hőszigetelő rendszer felhelyezése után a nedvesség már akár 50-60 cm-t vagy magasabbra is felszívódhat, hiszen a nap és szél nem tudja szárítani, nem tudja leadni a környezetének a fal a benne lévő nedvességet).

Tételezzük fel, hogy elkészül a vízszintes falszigetelés, azaz, következhet a homlokzati hőszigetelő rendszer.

A gázszilikát falazatok ún. párára nyitott szerkezetek –  átjuthat rajtuk a pára ( a függőleges fugában nem habarcs kerül, mivel nútféderes kialakításúak. Ezért nem szabad a belső oldalon ragasztott gipszkartont, vagyis szárazvakolatot alkalmazni).

Van egy olyan épületfizikai alapelv, hogy a belső oldalon párazárunk, de mivel a falazatokba bejuthat a pára egy része, ezért mint ha kifelé néző tölcsér volna, engedni kell kifelé a falszerkezetből a párát. Ha hőszigetelő rendszer készül, akkor a kőzetgyapotnak kisebb a diffúziós ellenállása, tehát ezen könnyebben jut kifelé a pára.

Nem elhanyagolható tény, hogy bármilyen falazatról is legyen szó, a falazatokon a belső pára mindössze 2-3 %-a tud átjutni, mivel a többi természetes szellőztetéssel, tömítettlen nyílászárókon, kapcsolókon, dugaljakon keresztül távozik. Hiába jó páraáteresztő a gázszilikát, egyszerűen nem tud több pára átjutni, mint az a bizonyos 2-3 %. Ennyit viszont az EPS hőszigetelések (akár hagyományos Hungarocell vagy a grafitos) is átengednek magukon.

Akár kőzetgyapot, akár EPS a hőszigetelés, mindkettőnél magasabb diffúziós ellenállású a rájuk kerülő glettelőanyag és vakolat párával szembeni ellenállása (szilikon vakolat esetén is).

Erre figyelj gázszilikát fal esetén! A gázszilikát falazatok gyengesége miatt („E” falazatkategóriába tartozik, mint az Ytong), a hőszigetelő rendszerek Ejot STR-U 2G fém csavaros dűbellel dűbelezhetők, és nem is ütvefúróval kell a dűbeleket telepíteni, hanem az Ejot ún. karátfúrószárával kell a furatokat elkészíteni. Az STR-U 2G dűbel rögzítési mélysége min. 65 mm, de ez nagyobb is lehet pl. ha ázott a falazat.

A rögzítési mélység megállapítására javasolt a dűbelkihúzó vizsgálat, melynek összege 20.000 Ft .,Ez az ár természetesen a dűbelek, ill. a rendszer megrendelése esetén jóváírásra kerül. Dűbelkihúzási igényedet jelezd akár itt.

 

Válassz bevizsgát, 10 év gyári rendszergaranciával rendelkező hőszigetelő rendszerekből:

EPS rendszer>>

Grafit rendszer>>

Kőzetgyapot rendszer>>

 

Elakadtál a színválasztásban?

Nem tudod milyen színű legyen a házad, mi mindenre figyelj?
Ebben segít neked online a Ház Szín Választás Tudástár.
236 oldalon keresztül megismerkedsz a színekkel, fontos szabályokkal.
600 inspiráló családi ház fotó segít a saját döntésed meghozatalában.
30 oldal melléklet – tippek, segédletek, színek.

Mindez most 14.990 Forintért a tiéd lehet.
Kérd itt a Ház Szín Választás Tudástárat>>

 

Csodás otthont!

Horváth JuditHorváth Judit
elfoglalt házfelújítók építőanyag tanácsadója

Kérd személyes árajánlatodat>>

Ha szeretnéd, hogy építkező, felújító barátaid is tudják, küld el nekik is ezt a cikket!

Az ingyenes Építkezési Ötlettár már megvan neked? Kérd itt>>

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .