Posted on Hozzászólás most!

Tetőtér hőszigetelés – Üveggyapot

üveggyapotMiért is kell a tetőteret hőszigetelni, s mi is az a hőhíd? Ha esetleg még nem olvastad itt megteheted>>

A szarufák között/ alatt használt egyik leggyakoribb szigetelőanyag az üveggyapot.

A szigetelőanyag gyártók felhasználóbarát termékeinek köszönhetően sokan saját kezűleg állnak neki a tető vagy a tetőtér szigetelésének.

Áruk miatt előszeretettel használják a túl lágy termékeket – ha az időtálló megoldások hívei vagyunk inkább ne tegyük. Sajnos idővel úgymond “összeeshetnek”, egymásba csúszhatnak (ferde tetőrészek esetén ).

Tekercses üveggyapotból is van öntartó minőségű.

A hőszigetelést  2-3 cm-rel szélesebbre vágjuk, mint a helye, így befeszül a helyére és nem lesz légrés, nem hullámosodik. A vágás pontosságát segíti a hőszigetelőanyagba nyomtatott “segítő vonalak”.

Ügyeljünk arra, hogy a tetőablakok körüli rész, ill. a különböző tetőszerkezeti elemek (fogópárok, szarufák, szelemenek ) találkozásánál se maradjanak üres részek.

A hőszigetelőanyagot a szarufák közé illesztve állandóan ellenőrizni kell, hogy az illesztéseknél a következő lemez teljesen tömören “simuljon” a másikhoz.

Sok építkező van úgy, hogy a tetőtér beépítését hosszabb / rövidebb időre elnapolja. Majd ha lesz rá pénzem…addig csak a por és a pókháló gyűlik ott. S láss csodát egyszer csak mégis folytatódik a tetőtér “szépítése”… Ilyen esetben már a kezdetekkor páraáteresztő fóliát válasszunk, hiszen így nem kell légrést tartani, s a szigetelőanyag közvetlenül érintkezhet a fóliával. Ilyenkor az átszellőztetést a fólia felett kell biztosítani.


+ Ötlet Építkezőknek:
Nézzük meg a tervrajzot, milyen vastag hőszigetelést is írt elő a tervező. Ennél vastagabb szigetelőanyagot használhatunk, de vékonyabbal NE kísérletezzünk!


Kapcsolódó cikkek:

 • Tetőtér hőszigetelés
 • Üveggyapot
 • Üveggyapot gyártása


  Csodás otthont!

  Horváth Judit
  felújítók építőanyag tanácsadója

  Ötletek Építkezőknek
  Tel: 06 92 / 325-710
  Árajánlatkérés>>


 • Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

  Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .