Posted on Hozzászólás most!

Tetőtér hőszigetelés

Tetőtér szigetelés
Tetőtér szigetelés

Az épületek hőszigetelése alatt a leggyakrabban a külső homlokzat szigetelése jut eszünkbe. Családi házak esetében érdemes azonban figyelmet fordítanunk a tetőtér hőszigetelésére is – már csak azért is, mert a legtöbb tetőtér beépítetlen, így a födém valósággal elszívja a meleget otthonunkból. ( S a régi házak salak vagy sártapasztásáról még nem is beszéltünk , pedig számunkra sajnálatos tényként az ilyen régi padlásokat is le kell szigetelni. )

Nézzük meg mi is történik ebben az esetben:
A falaink már jól szigeteltek, de a födémet még nem szigeteltük… nos ebben az esetben hőhíd alakulhat ki, azokon a pontokon, ahol a szigetelt és a szigetelés nélküli rész találkozik. Ebben az esetben a hideg levegő páratartalma lecsapódik, ami sajnos elősegítheti a gombák kialakulását – s ez bizony már egészségünket is veszélyezteti.  A számunkra kellemes meleget „csak” túlfűtéssel tudjuk biztosítani, ami erősen megnöveli kiadásainkat.

A tél után mi történik nyáron a +30-40°C-ban? Nos a tetőterünkben még melegebb van, szinte mint egy szaunában, mely a lakásban tartózkodás esetén nagymértékben csökkenti komfortérzetünket. Szinte úgy érezzük, hogy a csillagos ég alatt is jobb aludni, mint bent a forró otthonunkban…s ekkor jön jobb híján a klíma, mely során ugyan már kellemes lesz a hőmérséklet, de ennek bizony komoly költségei is vannak – „pörög a villanyóránk”.

Joggal kérdezhetnéd, hogy jó-jó, de mi is ez a hőhíd? Tényleg ekkora hibát okozhat?

Nos csak egyszerűen az „építkezők nyelvére” lefordítva ( tudományos megfogalmazást hagyjuk meg az építészek számára.) A hőhíd az épületünk olyan úgymond „gyenge” pontjai, ahol nagyobb a hőveszteség, mint a környező felületeken – azaz itt szökik ki a meleg.
Okozhatja a hőszigetelés sérülése, nem megfelelő hőszigetelés alkalmazása esetleg tervezési vagy kivitelezési hibák is. A hőhíd kialakulása hőveszteséggel jár, ami nagyobb energiafogyasztáshoz , s ezáltal magasabb CO2 kibocsátáshoz vezet.  Ez olyan mintha az utcát fűtenénk.

Megszüntetésük nagyon fontos, hiszen a legtöbb épületkár okai között is szerepel.

Elakadtál a színválasztásban?

Nem tudod milyen színű legyen a házad, mi mindenre figyelj?
Ebben segít neked online a Ház Szín Választás Tudástár.
236 oldalon keresztül megismerkedsz a színekkel, fontos szabályokkal.
600 inspiráló családi ház fotó segít a saját döntésed meghozatalában.
30 oldal melléklet – tippek, segédletek, színek.

Mindez most 14.990 Forintért a tiéd lehet.
Kérd itt a Ház Szín Választás Tudástárat>>

 

Csodás otthont!

Horváth JuditHorváth Judit
elfoglalt házfelújítók építőanyag tanácsadója

Kérd személyes árajánlatodat>>

Ha szeretnéd, hogy építkező, felújító barátaid is tudják, küld el nekik is ezt a cikket!

Az ingyenes Építkezési Ötlettár már megvan neked? Kérd itt>>

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .