Posted on 3 hozzászólás

Mire figyeljünk kivitelező választása esetén?

Kivitelező választás

2018.12.07-én frissített cikk

Kivitelező választásTegnap kaptam egy levelet egy kedves építkezőtől, aki szomorúan panaszolta el, hogy a kivitelező nem akarja azt csinálni amit Ő szeretne… pedig a tulajdonos elképzelése nagyon jó volt:)
Gondoltam nektek is megírom, hogyan is érdemes szakembert választani, mire kell odafigyelni, hátha ezáltal sikerül elkerülnötök egynéhány építkezési buktatót.
Sokan elintézik annyival, hogy kérnek két -három ( rosszabb esetben tíz vagy még több helyről ) árajánlatot és akié a legolcsóbb azé a munka…
Pedig az építőiparban mennyi „rémtörténetet” lehet hallani az el nem készült, rosszul szigetelt, foltos vagy éppenséggel be nem vizsgált anyagokból készült házakról…

Feltehetjük magunkban a kérdést: az elvégzett munka minősége a választott kivitelezőn múlik?
Részben igen. Ha az építőanyagokat gondosan válogattuk össze, akkor a minőség ” már csak” a kivitelezőn múlik.
Nem kis dolog ez, hiszen egyáltalán nem mindegy, hogy amiért fizetünk az milyen minőségben készül el. Sajnos a Békéltető testületek elé került esetek nagy része is az építkezésekkel kapcsolatos rossz minőségből, kivitelezési hiányosságokból ered.
Nem beszélve az építkezést kísérő idegeskedésről, vitáról, ami akár a magánéletre is kihat. Köztudott, hogy a válások egy részéért az a „fránya” építkezés/felújítás a felelős.
A sorból ne feledjük ki az utólagos javítások, újra elvégzett munkák és anyagok árát sem, sajnos ezen munkálatok minősége már sohasem lesz olyan, mintha elsőre sikerült volna.

Mit tehetünk, hogy ez velünk ne fordulhasson elő?
Járjunk el körültekintően – mondhatnám bölcsen -, de ez nem is olyan könnyű ám!
Az építkezésbe / felújításba csöppent emberek jelentős részének nincsenek előzetes tapasztalatai, ismeretei ezen a téren. Nem ismer mesterembereket sem…

Kivitelező választás során erre figyelj:

 • Megkérdezhetjük az ismerőseinket, nem ismernek-e egy jó kivitelezőt / kőművest / burkolót / ácsot … Ismerősünket alaposan kérdezzük ki a mesteremberről  milyen áron, milyen anyagokat használ, hogyan végezte el az adott munkát. Talán az egyik legfontosabb kérdés: „Ha újra építkeznél, ismét őt választanád?” Ha határozott igen a válasz, akkor jó eséllyel megtaláltuk a kivitelezőnket. Ha ilyenkor gondolkodóba esik vagy nem a válasz, keressünk tovább. Ne feledjük, hogy a negatív tapasztalatokból is tudunk tanulni – már tudjuk, hogy milyen szakit nem szeretnénk.
 • Beszéljünk a mesterrel is: figyeljük a kommunikációját (csak a munkát akarja-e, vagy ért is hozzá?). Kérdezzünk rá mit is tartalmaz az ár: nekünk kell-e megvenni és a helyszínre szállítani a szükséges építőanyagokat vagy mindezt ő intézi-e. S ha igen milyen minőségűek az adott anyagok – kérjük ki a tervező véleményét is. Kérdezzünk rá milyen plusz költségek várhatóak, vagy az árban minden benne van, nehogy utólag érjen minket meglepetés pl.: külső hőszigetelés esetén az állványozás költségét külön szokták felszámolni, s ennek több ezer forintos négyzetméter ára jócskán megemelheti a kiadásainkat.
 •  Sok esetben a kereskedésekben is hasznos ötlettel gazdagodhatunk, akár az építőanyagokról, akár a mesterembereket illetően (gyakran napi szinten találkozik a kereskedő a kivitelezővel tudja mik az erősségei, milyen munkákon dolgozott korábban… érdeklődjünk utána).
 • Ha már van pár nevünk és még mindig bizonytalanok vagyunk: nézzük meg a korábbi munkáikat, kérjünk referenciákat. Figyeljük meg az adott épületet alaposan, lehetőleg fényes nappal- ilyenkor látszódnak legjobban a hibák.
  Nézzünk utána a közösségi médiában. Egy jó szakember örömmel osztja meg munkáit, míg egy kóklerről találhatunk fent intő jeleket.
 • Új ház építése esetén érdemes rákérdeznünk, hogy  járnak-e továbbképzésekre – nem csak a tulaj, hanem az embereik is – , milyen gyakran, milyenekre. Ezáltal megtudhatjuk  frissek-e az ismereteik,  jártasak-e a legújabb technikákban vagy a régi tudásukból élnek és nem nagyon akarnak fejlődni. Ez alapján eldönthetjük, hogy az általunk elképzelt egyedi megoldásokat is képes-e profi módjára megoldani, vagy „csak” egy apró javítást merjünk rábízni nyugodt szívvel:)
 • Ha még mindig bizonytalanok vagyunk utána nézhetünk még pár helyen, úgy mint a neten (nagyobb kivitelezők már megtalálhatók), Kamaránál vagy akár a Békéltető testületnél ( volt-e peres ügye, s ha igen hogyan járt el )…
  Nézzük meg, hogy szerepel-e a kamarai névjegyzékben. Ha nem, akkor alkalmi „szakival” van dolgunk.
  Informálódjunk a cégbírósági nyilvántartásból. Megtudhatjuk, hogy mióta létezik a cég, hányszor cserélt „gazdát”, felszámolás alatt áll-e, hány embere van – hivatalosan stb.

Kivitelező választás sikerrel járt? Azért még figyelj az alábbiakra:

 • Mennyire részletes az árajánlata. Egy sima anyag+munkadíj esetében később derülhet csak ki, mi mindent nem tartalmazott a mester szerint az ajánlat.
  Egy részletes árajánlat esetében, mely tartalmazza az anyagköltséget termékenként és a hozzá kapcsolódó munkadíjat is, már egyből világos, mire és mennyit is kell fizetned.
  Kérdezz rá a takarításra is – úgy kapod-e vissza a házadat ahogy átadtad vagy napokig sikálsz, pakolsz, ragasztót szedsz le a mesterek után.
  Mi lesz a szeméttel? Rendezi ő a konténert vagy neked kell?
  Ne feledd: minden amit a mester intéz pénzedbe kerül, de egy részletes árajánlatnak tartalmaznia kell. Innét már te döntöd el kifizeted, vagy inkább megcsinálod.
 • Kössél írásbeli szerződést a kivitelezővel, így világossá válik, hogy mi mikorra készül el, mennyibe kerül és mennyi garanciát vállal rá.
  Ne felejtsd el a határidőt is bele foglalni, mert különben sohasem készül el nálad a munka. Járjon kötbér, ha nem készül el időre. Ellenkező esetben arra fog hivatkozni, hogy a következő munka már várja.
  Gondolj csak bele a fodrász sem hagyja félbe a frizurádat csak azért mert megjött a következő vendége!
 • Egyeztessétek le, hogy ki szerzi be a szükséges építőanyagot. Erről részletesebben itt olvashatsz>>
  Ha a mesterre bízod ennek árát mikor kapja meg, mikor kap előleget stb.
 • Egyre több építkező panaszkodik a lakásában dohányzó mesteremberekre. Érdemes ezt a kérdést is előre letisztázni, ne menet közben legyen belőle probléma.
 • Döntsük el családon belül, hogy ki tárgyaljon a kivitelezővel. Nem jó dolog, ha egyszer a férj, máskor meg az asszony intézi és a szaki meg kijátssza őket egymás ellen – sajnos elég sokszor látni ilyet…

Hagyjunk időt a megfelelő mesterember megtalálására, s ha ráakadtunk, lehet, hogy 1 évet is várnunk kell mire hozzánk tud jönni dolgozni.

+ Ötlet Építkezőknek:
Ha szűkös a költségvetésünk írjuk össze, melyek azok a tételek, melyeket mi magunk is meg tudunk csinálni. Ilyenek pl.:mesterember utáni takarítás, vakolás előtt az ajtók – ablakok letakarása, építőanyag beszerzése – ha van autónk és érdekelnek a részletek, bontási munkálatok stb.

Kivitelező választáshoz kapcsolódó cikkek:

 

Elakadtál a színválasztásban?

Nem tudod milyen színű legyen a házad, mi mindenre figyelj?
Ebben segít neked online a Ház Szín Választás Tudástár.
236 oldalon keresztül megismerkedsz a színekkel, fontos szabályokkal.
600 inspiráló családi ház fotó segít a saját döntésed meghozatalában.
30 oldal melléklet – tippek, segédletek, színek.

Mindez most 14.990 Forintért a tiéd lehet.
Kérd itt a Ház Szín Választás Tudástárat>>

 

Csodás otthont!

Horváth JuditHorváth Judit
elfoglalt házfelújítók építőanyag tanácsadója

Kérd személyes árajánlatodat>>

Ha szeretnéd, hogy építkező, felújító barátaid is tudják, küld el nekik is ezt a cikket!

Az ingyenes Építkezési Ötlettár már megvan neked? Kérd itt>>

3 thoughts on “Mire figyeljünk kivitelező választása esetén?

 1. Mire figyeljünk kivitelező választás esetén?…

  Tegnap egy kedves építkezőtől kaptunk egy szomorú levelet, melyben elmesélte hogyan is járt a kivitelezőjével… Ez a levél […]…

 2. Szia!

  Nagyon sok hasznos infót találtam már az oldaladon a házépítéssel kapcsolatban, ezért elismerésemként szeretném továbbadományozni Neked a Kreatív Blogger díjat. A díjjal kapcsolatban néhány a szabály:

  1. Köszönd meg, akitől kaptad.
  2. Tedd ki a logót a blogra.
  3. Linkeld be, akitől kaptad.
  4. Add tovább további 7 blogosnak.
  5. Linkeld be őket.
  6. Hagyj náluk megjegyzést, értesítsd őket.
  7. Árulj el magadról 7 dolgot.

  Üdv:
  Timi

 3. Szia Timi!
  Köszönjük, hogy hasznosnak találod az oldalunkat, s a díjnak is nagyon örülünk:)
  A válaszokra, kiknek is küldjük tovább, mit is árulunk el magunkról… egy blogbejegyzés során térnénk ki.
  Mosolygós napot:
  Ötletek Építkezőknek Csapata

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .