Hőszigetelés után penészedni fog a falam?

 Avagy hőszigetelés utáni penészedés

Kérdések - válaszokAz előző bejegyzésekben tárgyaltuk a EPS lap rendszert.

Sokan félnek belevágni, mivel attól tartanak, hogy úgy járnak mint néhány ismerősük akinél a pára lecsapódik, a falak pedig penészesednek…Mi okozhatja a problémát?

Télen a nem megfelelően hőszigetelt falak hőmérséklete alacsonyabb, mint a benti hőmérséklet. A hideg fallal érintkezve  a benti vízpára kicsapódik, felületi nedvességet és penészt – belélegezve pedig akár asztmás megbetegedést is – okozhat, nem “csak” számunkra, de családtagjaink számára is.  Nyáron a falak nem biztosítanak mindig megfelelő védelmet a meleg ellen. A relatív páratartalom 75-80 % fölé emelkedik. 

A penészgombák a légtérben mindenütt jelen vannak, s megfelelő körülmények ( ilyen a nedvesség ) esetén telepeket hoznak létre. A penészgombák elszaporodásához táptalajra is szükség van. A diszperziós szerves anyagú felületképzők kedvezőbb táptalajok, mint az ásványi vakolatok, festékek.

Mindezek tartós fennállása és a nem megfelelő szellőztetés illetve annak hiánya is hozzájárulhat a penészedés kialakulásához.

Érdemes megnézetnünk épületünket egy kivitelezővel, mivel nagy az esélye annak, hogy hőhidas az épületünk, s ez okozza számunkra a kellemetlenségeket.

Hőszigeteléssel a falak télen melegek, nyáron hűvösek maradnak.

A hőmérséklet ingadozásai az eltérő hőtágulási anyagoknál repedéseket okozhatnak, amelyekbe a víz beszivárgása az anyagok elöregedéséhez vezethet: elsőként a festést érinti, majd szép folyamatosan elérhet a vakolatig is, s annak falról való leválását is okozhatja.

Hogyan tudom én ezt elkerülni?

Megfelelő hőszigeteléssel 🙂

Amely kiküszöböli a belső helyiségekben a párakicsapódás okozta problémát. A külső hőszigetelés a legegyszerűbb módszer a hőveszteségek jelentős méretű csökkentésére. Befektetésünk pedig a fűtési költségek csökkenésével, 6 – 10 év alatt megtérülnek.

Mindezeken túl homlokzatunk esztétikailag is megújul.

+ Ötlet Építkezőknek:
Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy míg ablakcsere előtt a régi, rossz ablakon keresztül is tudott a házunk szellőzni, addig most ez már így nem oldható meg. Naponta többször 5-10 percet szellőztessünk. Csináljunk kereszthuzatot, így a levegő gyorsan kicserélődik, anélkül, hogy a bútorok és a falak lehűlnének. 

S miért van erre szükség?  Minden nap tevékenységek sokaságát végezzük otthonunkban, mellyel elhasználjuk a levegőt és párát termelünk. Ilyen tevékenység a legővétel vagy a zuhanyozás, a főzés stb. Ezekben az esetekben megemelkedik az adott helyiség páratartalma, mely nem tud azonnal távozni – csak ha kinyitjuk az ablakot és kiengedjük.


Kérlek írd meg nálatok “bejött” a hőszigetelés?


Kapcsolódó cikkek:

 • A Te házad vajon mennyit fogyaszt?
 • Milyen lehetőségeim vannak, ha a házamat szeretném hőszigetelni?
 • Polisztirol lapos hőszigetelés
 • Ásványgyapot, Clima rendszer


 • Csodás otthont!

  Horváth Judit
  építkezők, felújítók tanácsadója

  Ötletek Építkezőknek
  Tel: 06 92 / 325-710
  Árajánlatkérés>>


  Ha szeretnéd, hogy hőszigetelés előtt álló barátaid is jól döntsenek, küld el nekik is ezt a cikket!

  Többet szeretnél tudni a hőszigetelésről?
  Iratkozz fel hírlevél sorozatunkra!

  Email címem*
  Nevem*
  Mi vár rám*


  Adataidat harmadik félnek nem adjuk ki. A hírlevélről bármikor egy kattintással leiratkozhatsz!


  Hőszigetelés után penészedni fog a falam?” bejegyzéshez 1 hozzászólás

  1. Visszajelzés: propeller

  Szólj hozzá!

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.