Mire figyeljünk kivitelező választása esetén?

Hogyan válasszunk szakembert?Tegnap kaptam egy levelet egy kedves építkezőtől, aki szomorúan panaszolta el, hogy a kivitelező nem akarja azt csinálni amit Ő szeretne… pedig a tulajdonos elképzelése nagyon jó volt:)
Gondoltam nektek is megírom, hogyan is érdemes szakembert választani, mire kell odafigyelni, hátha ezáltal sikerül elkerülnötök egynéhány építkezési buktatót.
Sokan elintézik annyival, hogy kérnek két -három ( rosszabb esetben tíz vagy még több helyről ) árajánlatot és akié a legolcsóbb azé a munka… 
Pedig az építőiparban mennyi “rémtörténetet” lehet hallani az el nem készült, rosszul szigetelt, foltos vagy éppenséggel be nem vizsgált anyagokból készült házakról…

Feltehetjük magunkban a kérdést: az elvégzett munka minősége a választott kivitelezőn múlik?
Részben igen. Ha az építőanyagokat gondosan válogattuk össze, akkor a minőség ” már csak” a kivitelezőn múlik.
Nem kis dolog ez, hiszen egyáltalán nem mindegy, hogy amiért fizetünk az milyen minőségben készül el. Sajnos a Békéltető testületek elé került esetek nagy része is az építkezésekkel kapcsolatos rossz minőségből, kivitelezési hiányosságokból ered.
Nem beszélve az építkezést kísérő idegeskedésről, vitáról, ami akár a magánéletre is kihat. Köztudott, hogy a válások egy részéért az a “fránya” építkezés/felújítás a felelős.
A sorból ne feledjük ki az utólagos javítások, újra elvégzett munkák és anyagok árát sem, sajnos ezen munkálatok minősége már sohasem lesz olyan, mintha elsőre sikerült volna.

Mit tehetünk, hogy ez velünk ne fordulhasson elő?
Járjunk el körültekintően – mondhatnám bölcsen -, de ez nem is olyan könnyű ám!
Az építkezésbe / felújításba csöppent emberek jelentős részének nincsenek előzetes tapasztalatai, ismeretei ezen a téren. Nem ismer mesterembereket sem…

Nézzük mire is figyeljünk, mi alapján válasszunk kivitelezőt:
 • Megkérdezhetjük az ismerőseinket, nem ismernek-e egy jó kivitelezőt / kőművest / burkolót / ácsot … Ismerősünket alaposan kérdezzük ki a mesteremberről  milyen áron, milyen anyagokat használ, hogyan végezte el az adott munkát. Talán az egyik legfontosabb kérdés: “Ha újra építkeznél, ismét őt választanád?” Ha határozott igen a válasz, akkor jó eséllyel megtaláltuk a kivitelezőnket. Ha ilyenkor gondolkodóba esik vagy nem a válasz, keressünk tovább. Ne feledjük, hogy a negatív tapasztalatokból is tudunk tanulni – már tudjuk, hogy milyen szakit nem szeretnénk.
 • Beszéljünk a mesterrel is: figyeljük a kommunikációját (csak a munkát akarja-e, vagy ért is hozzá?). Kérdezzünk rá mit is tartalmaz az ár: nekünk kell-e megvenni és a helyszínre szállítani a szükséges építőanyagokat vagy mindezt ő intézi-e. S ha igen milyen minőségűek az adott anyagok – kérjük ki a tervező véleményét is. Kérdezzünk rá milyen plusz költségek várhatóak, vagy az árban minden benne van, nehogy utólag érjen minket meglepetés pl.: külső hőszigetelés esetén az állványozás költségét külön szokták felszámolni, s ennek több ezer forintos négyzetméter ára jócskán megemelheti a kiadásainkat.
 •  Sok esetben a kereskedésekben is hasznos ötlettel gazdagodhatunk, akár az építőanyagokról, akár a mesterembereket illetően (gyakran napi szinten találkozik a kereskedő a kivitelezővel tudja mik az erősségei, milyen munkákon dolgozott korábban… érdeklődjünk utána).
 • Ha már van pár nevünk és még mindig bizonytalanok vagyunk: nézzük meg a korábbi munkáikat, kérjünk referenciákat. Figyeljük meg az adott épületet alaposan, lehetőleg fényes nappal- ilyenkor látszódnak legjobban a hibák.
 • Új ház építése esetén érdemes rákérdeznünk, hogy  járnak-e továbbképzésekre – nem csak a tulaj, hanem az embereik is – , milyen gyakran, milyenekre. Ezáltal megtudhatjuk  frissek-e az ismereteik,  jártasak-e a legújabb technikákban vagy a régi tudásukból élnek és nem nagyon akarnak fejlődni. Ez alapján eldönthetjük, hogy az általunk elképzelt egyedi megoldásokat is képes-e profi módjára megoldani, vagy “csak” egy apró javítást merjünk rábízni nyugodt szívvel:)
 • Ha még mindig bizonytalanok vagyunk utána nézhetünk még pár helyen, úgy mint a neten (nagyobb kivitelezők már megtalálhatók), Kamaránál vagy akár a Békéltető testületnél ( volt-e peres ügye, s ha igen hogyan járt el )…


 • + Ötlet Építkezőknek:
  Ha szűkös a költségvetésünk írjuk össze, melyek azok a tételek, melyeket mi magunk is meg tudunk csinálni. Ilyenek pl.:mesterember utáni takarítás, vakolás előtt az ajtók – ablakok letakarása, építőanyag beszerzése – ha van autónk és érdekelnek a részletek, bontási munkálatok stb.

  Kapcsolódó cikkek:

 • Milyen szakemberrel egyeztesünk – külső munkálatok megkezdése előtt
 • Milyen szakemberrel egyeztessünk – belső munkálatok megkezdése előtt


 • Csodás otthont!

  Horváth Judit
  építkezők, felújítók tanácsadója

  Ötletek Építkezőknek
  Tel: 06 92 / 325-710
  Árajánlatkérés>>


  Ha szeretnéd, hogy házfelújítás, építkezés előtt álló barátaid is jól döntsenek, küld el nekik is ezt a cikket!

  Többet szeretnél tudni az építkezésedről?
  Iratkozz fel hírlevél sorozatunkra!

  Email címem*
  Nevem*
  Mi vár rám*


  Adataidat harmadik félnek nem adjuk ki. A hírlevélről bármikor egy kattintással leiratkozhatsz!


  Mire figyeljünk kivitelező választása esetén?” bejegyzéshez 6 hozzászólás

  1. Visszajelzés: Propeller
  2. Visszajelzés: linkr.hu
  3. Visszajelzés: www.linkmegoszto.com
  4. Visszajelzés: linkgyujto.com
  5. Szia!

   Nagyon sok hasznos infót találtam már az oldaladon a házépítéssel kapcsolatban, ezért elismerésemként szeretném továbbadományozni Neked a Kreatív Blogger díjat. A díjjal kapcsolatban néhány a szabály:

   1. Köszönd meg, akitől kaptad.
   2. Tedd ki a logót a blogra.
   3. Linkeld be, akitől kaptad.
   4. Add tovább további 7 blogosnak.
   5. Linkeld be őket.
   6. Hagyj náluk megjegyzést, értesítsd őket.
   7. Árulj el magadról 7 dolgot.

   Üdv:
   Timi

  6. Szia Timi!
   Köszönjük, hogy hasznosnak találod az oldalunkat, s a díjnak is nagyon örülünk:)
   A válaszokra, kiknek is küldjük tovább, mit is árulunk el magunkról… egy blogbejegyzés során térnénk ki.
   Mosolygós napot:
   Ötletek Építkezőknek Csapata

  Szólj hozzá!