Posted on Hozzászólás most!

Az erkélyt is kell hőszigetelni? – 2. rész

Erkély felújítása
Erkély felújítása

Régen amikor a külső falak tömör téglából készültek, nem jelentett problémát, hogy az erkélylemez vasbeton volt. Nem volt páralecsapódás, penészesedés – sem az alsó, sem a felső lakás esetében.
( Kép forrása: www.ezermester.hu )


Mi történik napjainkban, ha nem hőszigeteljük az erkélyt?

Egy hőszigetelő falazóhabarccsal ellátott modern falazóblokkal készült épület esetében a hőszigeteletlen erkély már komoly gondok forrása. A falhoz képest az erkélylemez nagymértékű hőhidat fog okozni, mely során páralecsapódás, penészesedés jön létre. A lakás belő oldalán mind a felső lakás padlójánál, küszöbénél, mind az alsó lakás mennyezeténél.

Ez a páralecsapódás, penészesedés az erkély hőszigetelésével kerülhető el.
( Régebbi épület esetében a vasbeton “csupán” kétszer olyan jól vezette a hőt, mint a tégla. Egy modern épület esetében ez 8-10-szer is nagyobb lehet. A fal hővezetési ellenállása már ennyivel nagyobb, mint az erkélylemezé. )
Olyan mértékben kell az erkélylemezt hőszigetelni alul, felül, oldalt, hogy a hőszigetelt erkélylemez hővezetési ellenállása legalább akkora legyen, mint a külső falé.
A felső oldali hőszigetelés során az erkély járófelületének síkja megemelkedik, ami akár azt is jelentheti, hogy magasabban lesz az erkély, mint a szoba. Azaz úgy kell rá fellépni. Ebben az esetben nagyon fontos a csapadékvíz szakszerű elvezetése. Ha erre kellő gondot nem fordít a kivitelező a csapadék ( eső, hó ) a lakásba fog befolyni.

Milyen vastag hőszigetelés szükséges az erkélyre?
Ennek meghatározása az épület tervezése során történik. ( Régi épületek esetében érdemes olyan kivitelezőt választani, aki az erkély felújításhoz szükséges számításokat elvégzi. Ebben az esetben a házunkat úgymond felméri a kivitelező, mikor, milyen téglából készült stb., s ez alapján határozza meg mind a külső házfal, mid az erkély hőszigetelésének vastagságát. )
A leginkább elterjedt a 4-6 cm vastag hőszigetelés, amit alulra, felülre és oldalra is el kell helyezni.
A hőszigetelés készülhet egyenes vagy fordított rétegrenddel. A különbség nagyon egyszerűen lefordítva abban található, hogy a hőszigetelés a vízszigetelés alá vagy fölé kerül-e.
Egyenes rétegrend esetén az EPS 100 vagy EPS 200, fordított rétegrend esetében pedig az XPS hőszigetelést kell alkalmazni.
Az erkélyt alulról EPS 80-as hőszigeteléssel kell ellátni ugyanúgy, mint a ház külső falát.


+ Ötlet Építkezőknek:
Figyeljünk oda, hogy a magasban a hőszigetelést a szél ne tudja felkapni. Még munka közben is biztosítsuk a megfelelő terhelést.
Figyelmesen járjunk el a korlátok, elválasztó falak rögzítésénél. Ügyeljünk, hogy a vízszigetelés ne sérüljön meg illetve hőhidat se okozzunk!

Kapcsolódó cikkek:

 • Az erkélyt is kell hőszigetelni?
 • Mire figyeljünk kivitelező választása esetén?
 • Mi az az U érték?
 • EPS lap rendszer


  Csodás otthont!

  Horváth Judit
  felújítók építőanyag tanácsadója

  Ötletek Építkezőknek
  Tel: 06 92 / 325-710
  Árajánlatkérés>>


 • Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

  Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .