Milyen színű legyen az ablakkeret?

Avagy legyen-e az ablak körül kiemelés, és ha igen milyen színű

építőanyag kereskedésünk
Ablak kiemelése más színű vakolattal
A színválasztás rejtelmeiről már sokat beszéltünk. Végre sikerül kiválasztanunk a nekünk tetsző színt, s megint újabb kérdésekkel találjuk szemben magunkat.
Legyen-e kiemelés az ablak körül?
Ha igen, miből, s milyen legyen?
– Egy egyszerű elválasztó sáv legyen.
– Vagy kiemelkedjen a homlokzatból? Pár centi( ált. 2-3 cm ) vastagságú hungarocell csík ( 8-10 cm szélességű ) legyen ez. Amivel ugyanúgy kell eljárni, mint a polisztirol lapos hőszigeteléssel – azaz hálózni és glettelni is kell.
– Valami egyedit szeretnél? Számos díszléc közül választhatsz, az egyszerűbbtől az igazán elegánson át, a szinte már múzeumokhoz illő antik hatásúakig.

Mégis mi alapján válasszak?
Keret nélkül is szép egy vakolat
Keret nélkül is szép egy vakolat
Nézd meg alaposan az épületedet. Hol találhatók az ablakok, mekkorák. Képzeld köré a keretet – jobb lesz így az összhatás?

Amit így messziről is el lehet mondani, az az, hogy ha nagyok az ablakaid, kicsi a közte lévő vakolandó felület, akkor nincs szükség kiemelésre.
A házad adottságait figyelembe véve, ha nem akarsz rajta úgymond kiemelni semmit akkor ne tedd. Azért, mert a szomszédén van, a tiédre még nem kell:)

Megteheted azt is, hogy a falszínével azonos színű lesz a keret – így van is, meg nincs is.
Az utcaképről se feledkezzél meg. Egy modern, új utcasoron kicsit érdekes képet festhet egy “mézeskalácsszerűen” díszített ház.
Tudom nagyon sok díszléc, rozetta stb. létezik. Nehéz közülük választani. Próbáld megtalálni a háznak azt a részletét, amit kiemelni szeretnél. Ez lehet:
– ablakok körül
– épület sarkai
– ablakok közötti óriási űr kitöltése – akár más színnel vagy színekkel
– emeletes épület ( 1 szintes vagy tetőtér beépítéses családi házról van szó! ) lehet a szintet elválasztó díszléc vagy a két színt más színű

Eltérő színű keret az ablak körül
Díszléc és vékonyvakolat találkozása
Abban az esetben, ha elnyújtott az épület vagy szabályos – ablakok tekintetében is – nagyon szépen keretezi egy jól kiválasztott szín.
Ebben az esetben 3 lehetőséged van:
– a leggyakoribb választás a fehér szín ( amennyiben forgalmas út mentén laksz ezt nem ajánlanám, mivel hamar bekoszolódik)
– a kiválasztott szín nagyon halvány változata, mely messziről fehérnek tűnik, viszont a por nem látszik meg rajta annyira.
– teljesen eltérő színt választasz ( pl. a kiválasztott színnél erősebbet – kicsi épület esetében halványabb alapszín esetén vagy más árnyalatot). Megint a háznak a jellegétől függ.
Láttam már többféle nem azonos színcsoportú szín összekombinálását egy falon, ami csupán színszámok alapján furcsának tűnt, a házon viszont telitalálat volt.

Színkombinációt messziről lehetetlenség ajánlani. Ehhez kellene ismerni a ház adottságait ( stílusa, elhelyezkedése, ablakok-formája, nagysága, utcakép stb. ).
Bizonytalan vagy? Segítünk>>

Kérlek írd meg, lesz-e kiemelés az épületeden?


Csodás otthont!

Horváth Judit
építkezők, felújítók tanácsadója

Ötletek Építkezőknek
Tel: 06 92 / 325-710
Árajánlatkérés>>


Ha szeretnéd, hogy házszínezés előtt álló barátaid is jól döntsenek, küld el nekik is ezt a cikket!

Többet szeretnél tudni az építkezésedről?
Iratkozz fel hírlevél sorozatunkra!

Email címem*
Nevem*
Mi vár rám*


Adataidat harmadik félnek nem adjuk ki. A hírlevélről bármikor egy kattintással leiratkozhatsz!


“Milyen színű legyen az ablakkeret?” bejegyzéshez 2 hozzászólás

  1. Vékonyvakolatot kerestem az interneten amikor rábukkantam az akciós termékekre.
    Kiválasztottam egy gyönyörű sárga színt és a fehér árában kaptam rá árajánlatot.
    Még az alapozók is kiváló árban voltak. Nagyon hamar kaptam választ a kérdéseimre. Megrendeltem. A kiszolgálás nagyon előzékeny és hibátlan volt. Utólag érdeklődött az eladó, hogy minden rendben ment-e? Hát persze, ilyen kiszolgálás mellett nem is lehetett volna másként. Továbbra is itt fogok vásárolni. Köszönet a gyorsaságért és a kedvességért amellyel feledhetetlenné tették a vásárlást.
    Üdvözlettel: Attila

Szólj hozzá!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..