Posted on Hozzászólás most!

Milyen típus a Te mesterembered?

Egyre nehezebb mesterembert, sőt igazán jól dolgozó mesterembert találni.
Választani közülük szinte még nehezebb. Vagy jó lesz vagy heteket, bocsánat hosszú hónapokat várhatunk a másikra, így viszont kellemetlen élmények tömegével gazdagodhatunk egy-egy építkezés végére.

Vajon ki fog dolgozni a szerszámokkal?
Vajon ki fog dolgozni a szerszámokkal? És milyen munkát végez?

Van azonban pár jellemző tulajdonság, ami alapján kategóriákba sorolhatók a mesteremberek. Ezek nem pszichológiai kategóriák lesznek, hanem az életben egy-egy építkezésen megjelenő mesteremberekből levont saját tapasztalatok alapján felállított kategóriák. Milyen típusú mesterembert választhatsz?

Igazán jó szaki – na erre mondják, hogy kihalófélben.
A régi, nagy tudású mesteremberek már egy ideje nyugdíjban vannak.
A mostani jól dolgozók pedig külföldi biztos munkahellyel rendelkeznek.
Ha ők hazajönnek – akár csak a családhoz – ennek mindig híre megy, s már csörög is a telefonjuk, kapják a sok munkaajánlatot. Van olyan mesterember, aki nem tud annyira sokat kérni – pedig szerinte szemtelenül sokat kér – hogy ne kellene mennie megcsinálni ezt vagy azt.
Mégis miért hívják őket? Mert megszokták, hogy minden a megbeszéltek szerint megy náluk. Ők azok, akik a megbeszélt időben mennek. A megrendelő igényét teljesítik. A kinti munka során megszokott magas minőséget hozzák.

– És vannak a kis hazánkban maradottak, közöttük is van – nagyon-nagyon ritkán- egy-egy igazi mesterember, aki nem ment el, mert itt a családja, a szülei… Menne ő már régóta, de a szíve itthon tartja. Rengeteg munkája van, mert szépen és megbízhatóan dolgozik.

– Aztán vannak a nem igazán megbízhatók.
Ebből nagyon sok típus létezik:
* Van olyan, aki elvállalja a munkát, de elfelejt megjelenni. Még túl kora van, maradt még pénze stb.
Ha felhívod szabadkozik, hogy ön csak elromlott a kocsija, még meg kell csinálnia ezt, kicsit késik…
Többszöri telefonálgatás után hajlandóságot mutat arra, hogy eljöjjön és megcsinálja az elvállalt munkálatot. Az egész úgy néz ki, mintha ő tenne szívességet nekünk. Pedig még fizetünk is érte, nem is keveset.
* Van aki elvállalja a munkát, de nem ért hozzá. Ő, az, aki mindenhez ért, de soha semmiről nincs papírja. Dolgozott már kőműves, burkoló, ács, térköves stb. mellett. A rá bízott feladatot – általában hozd ide, vidd oda – meg is oldotta, Önállóan viszont nem igazán tud gondolkodni. Ha van elég kitartásod, és az idegeid is jól bírják, ő megcsinálja amit szeretnél – lehet, hogy közben többet kell bontani, mint építeni, de szerinte nem az ő hibája…
* Van, aki kijön megnézi és elmagyarázza neked, meg a munkálat alatt minden alkalommal, hogy az előző mester mennyire nem ért hozzá, és mi mindent rontott el. Az előfordulhat, hogy hagyott hibát maga után, de azért legyél résen, főleg ha az ő munkája sincs a toppon…
* A mindig beszélő típus másik fajtája, aki ha meglát nekiáll veled beszélgetni. Természetesen a keze ilyenkor nem jár, a munka meg nem megy. Te meg nem tudsz tőle megszabadulni, mert csak mondja és mondja… Ő nem a másik mestert szidja, hanem csak beszélgetni akar, akár az időjárásról, akár a családjáról.
Az esetek nagy részében nincsen vele gond. Szép munkát végez. Csak a saját házadban úgy közlekedsz, amíg ő dolgozik, mint egy besurranó tolvaj. Mert ha észrevesz lőttek az idődnek, meg az eltervezett feladatodnak.
* Régen viccként terjedt, hogy a kőműves munka előtt felhajtotta a kis felesét. Manapság újra megjent, az a réteg, aki 2-3 napot dogozik – jó esetben hétfőtől péntekig – majd a hétvégén a megkeresett összeg fenekére néz. Nem is az idősebb iparosok között találkozni velük, inkább a fiatalabb/közép korosztályra jellemző.
A legtöbb esetben az ok a rossz magánéletre/életkörülményekre, vagy a válása stb. vezethető vissza.
Vannak akik már reggel viszik magukkal a dobozos sörüket, a legtöbbjük azonban ebédszünetben szerzi be a számárukra oly fontos szomjoltót.
A kivitelezők egy része megéri ellenőrizni az embereit vagy épp aggódni miattuk nehogy balesetet szenvedjenek…
* Örökös dohányosok. A szájukban lóg a cigi. Ezzel nincs is baj, ha kint végez munkát, viszont ha te füstmentes otthont szeretnél, akkor a lakásban is kerülgetheted, meg szedegetheted utána a cigicsikket.
Ha meg megkéred, hogy ne gyújtson rá, akkor 5 percenként szünetet tart és igaz kint gyújt rá, de a munka meg nem halad.

– És van a napközben másik kivitelezőnél dolgozó este és hétvégén feketéző mesterember. Nem is lenne ezzel baj, de a díjszabását a főnökétől veszi – aki utána befizeti az adókat, járulékokat stb.

Természetesen a sor szabadon bővíthető a nálad előforduló mesteremberrel. Neked milyen mesterembert sikerült találnod? Oszd meg velünk!

Ha még nem találtál, de a keresés szakaszában vagy jegyezd meg az egyes típusokat, hogy jó döntést hozzál!

Nem tudod melyik szín vagy milyen vakolat illene a házadhoz?

Milyen színt válasszak?Fogalmad sincs milyen szín is állna jól, milyen vakolat legyen stb.  Kerüljön képbe a Ház szín választás tudástárral>>
Ha már nagyjából megvan a szín – 3-4 kokrét elképzelés – , de még mindig nehéz a döntés. Ház szín átbeszélése online konzultáció>>

 

Csodás otthont!

Horváth JuditHorváth Judit
elfoglalt házfelújítók építőanyag tanácsadója

Kérd személyes árajánlatodat>>

Ha szeretnéd, hogy építkező, felújító barátaid is tudják, küld el nekik is ezt a cikket!

Az ingyenes Építkezési Ötlettár már megvan neked? Kérd itt>>

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .