Posted on 13 hozzászólás

Mi otthonunk felújítási program – tanácsok

Fábián Ildikó pályázatíró tanácsai:

Új Széchenyi Terv Zöld Beruházási Rendszer – „Mi otthonunk felújítási és új otthon építési alprogram”-hoz

Mire figyeljünk a pályázat benyújtása előtt?

1. Műszaki feltételek:

A támogatás célja meglévő lakóépületek széndioxid-kibocsátás csökkentését eredményező energiahatékonysági komplex felújítása, korszerűsítése, megújuló energiafelhasználás elősegítése, valamint új, energiatakarékos lakóépületek építése.

Meglévő lakások esetében a hangsúly a komplex felújításon van, hiszen a beruházással az ingatlannak legalább három energetikai kategóriát kell javulnia, és legalább a „B” kategóriát el kell érnie. Ehhez valószínű, hogy többféle energetikai hatékonysági beruházást is el kell végezni, pl. nyílászárók cseréjét, utólagos hőszigetelést, fűtéskorszerűsítést egyaránt.

A pályázathoz csatolni kell a jelenlegi és a tervezett állapotra vonatkozóan épületenergetikai szakértő által elvégzett energetikai számításokat. Ezek alapján ítélhető meg a beruházással elérhető energia-megtakarítás.

A számításokat csak a Magyar Mérnöki és Építész Kamara névjegyzékében szereplő SZÉSZ8, TÉ vagy ENt-Sz vizsgával rendelkező energetikai szakértő végezheti el. A számítást a pályázati kiírás mellékleteként megadott szoftverrel kell elvégezni, melyet CD-n kell benyújtani. A programból nyomtatandó ki az a tanúsítvány is, melyet a szakértő aláírásával ellátottan kérnek csatolni a 2. számú mellékleten kívül, mely a szakértő nyilatkozatát foglalja magában.

Az érintett épület használatbavételi engedélye 1991. december 31. előtt jogerőre emelkedett.
Az ingatlan hagyományos építési technológiával épült.


2. Pénzügyi, jogi feltételek:
A támogatás formája vissza nem térítendő, utófinanszírozású támogatás, előleg igénybevételére nincs lehetőség. A pályázó tehát az elnyert támogatáshoz csak a beruházás megvalósítása után, a felmerült költségek pénzügyi teljesítését követően, a beruházás teljes tervezett összegéről való elfogadott elszámolást követően jut hozzá.

A támogatás összege felújítás esetében 3, ill. 5 millió forint lehet, az elérhető energia-megtakarítás és az energetikai minősítési osztály függvényében, mely az összes elszámolható költség 40-50%-át jelentheti.
Új építés esetében 4-6 millió forint nyerhető el, mely 40, ill. 60 ezer forint négyzetméterenkénti támogatás.

A pályázatban nem vehet részt:
 • aki lejárt esedékességű, 60 napot meghaladó adó- vagy adók módjára behajtandó köztartozással bír, kivéve, ha az adóhatóság számára fizetési halasztást vagy részletfizetést engedélyezett.
 • aki a benyújtást megelőző 5 évben azonos tartalmú pályázaton a beruházás helyeként megjelölt ingatlan felújítására, korszerűsítésére támogatást nyert el.

  A pályázónak a tulajdoni lapon tulajdonosként kell szerepelnie.
  Az ingatlannak per- és igénymentesnek kell lennie .
  A jogerős építési engedély a támogatási szerződés megkötésének feltétele. Amennyiben a pályázat benyújtásakor nem áll rendelkezésre, helyette a építési engedély kérelmének másolatát kell csatolni, melyen szerepel az illetékes hatóság által történt átvételt igazoló aláírás.
  Az önrészt a pályázó részben vagy egészben biztosíthatja hitelből.

  Milyen költségekre ítélhető meg a támogatás?
 • Nyílászárók energia-megtakarítást eredményező cseréje, beépítése
 • Épületek nyári hővédelmének javítása, árnyékoló vagy árnyékvető szerkezetek beépítése
 • Homlokzatok és födémek hőszigetelése
 • Fűtési és használati melegvíz rendszerek felújítása, korszerűsítése, átalakítása, új építés esetén ezek beépítése
 • Hővisszanyerős szellőzési rendszer létesítése
 • Megújuló energiafelhasználás növelése

  Csak a kereskedelmi forgalomból beszerzett új berendezések, készülékek és anyagok beépítése támogatható!
  Fatüzelésű kályha felújítása, beépítése, cseréje nem támogatható.

  Szakértői díjra is igényelhető a támogatás (pl. energetikai számítások elvégzése, energiatanúsítvány elkészítése, pályázat elkészítése)

  Nem támogatható:
 • Megkezdett beruházás
 • Saját kivitelezés
 • Nyaraló vagy hétvégi ház korszerűsítése
 • Gépi hűtés, légkondicionáló berendezés beüzemelése nem támogatható

  Mire figyeljünk a pályázat összeállításánál?

  1. Az árajánlat kötelező tartalma:

 • a pályázó neve
 • a beruházás címe
 • az árajánlat adó neve, címe, cégszerű aláírása
 • a beszerezni kívánt berendezések műszaki paraméterei valamint az elvárt műszaki paramétereknek való megfelelést igazoló szállítói nyilatkozatot
 • az árak tételesen (nettó, bruttó) forintban megadva.

  Az árajánlat készítőjének Műszaki megfelelőségi nyilatkozatot kell adnia nyílászáró és hőszigetelés esetén. Több árajánlat esetén minden ajánlathoz külön nyilatkozat csatolása szükséges.
  Az árajánlat összeállítására különösen figyelmet kell fordítani, mert csak az árajánlattal megegyező tartalmú számlákkal azonosított és igazolt költségek számolhatók el!

  2. Egyes további dokumentumok:
  3 hónapnál nem régebbi fénykép a beruházás előtti állapotról, nyílászárók esetében minden nyílászáróról belső és külső nézetből is. Az árajánlat alapján beazonosíthatónak kell lenniük.
  3 hónapnál nem régebbi tulajdoni lap (teljes/szemle) vagy másolata.


  A pályázat benyújtása 2011. augusztus 15-étől lehetséges, mely időpontot ajánlott megcélozni a pályázóknak a kérelem beadásával, mert a keretösszeg várhatóan gyorsan kimerül!

  A fenti összeállítás csak a pályázat néhány lényegi kérdésére tér ki, a feltételeket a teljesség igényével a pályázati dokumentáció tartalmazza, mely a www.energiakozpont.hu oldalon érhető el.


  Fábián Ildikó pályázatíró


  Ui.: Ildikótól itt a blogban lehet kérdezni!


  Kapcsolódó cikkek:

 • Hőszigetelésről minden egy helyen
 • Fábián Ildikó bemutatkozása
 • Új Széchenyi terv részletek
 • Mi otthonunk felújítási program

  Építkezel vagy felújítasz? Hasznos ötletekért iratkozz fel hírlevelünkre>>

 • Lájkoltad már?

  13 thoughts on “Mi otthonunk felújítási program – tanácsok

  1. Kedves Ildikó,

   a kérdésem arra irányulna, hogy mi most kezdünk az építkezésbe és szeretnénk napkollektorokat a tetőre. Azt hallottuk, hogy ezekre lehet kérni pályázat útján támogatást. Kérdéseim:
   Ez valóban így van?
   Ha igen, hová kell küldeni és mit kell tartalmaznia egy ilyen pályázatnak?
   Ezt én is megírhatom?
   Mennyi esély van arra, hogy meg is kapom?
   Van-e bármilyen dolog, ami pozitívan hat az elbírálásra?

   Előre is köszönöm a segítséged!

   Üdv: Tímea

  2. Kedves Tímea!
   Üdvözöllek itt a blogon. Kérésedet továbbítottam Ildikó számára. A válaszig kis türelmedet kérem.
   További szép napot:
   Horváth Judit
   Ötletek Építkezőknek Csapata

  3. Kedves Tímea!

   A támogatás energiahatékonysági felújítást megvalósító beruházásra vagy új építés esetére igényelhető. Új építésnél – tegyük fel, hogy családi házról van szó – max. 200 nm hasznos alapterületű ingatlanra nyújtható a támogatás. Az új építésű ingatlannak kész állapotában „A” vagy „A+” energetikai minősítési osztályt kell elérnie. „A” osztály esetében 40 ezer Ft/m2, mely max. 4 millió Ft lehet nyújtható, „A+” energiaosztálynál 60 ezer Ft/m2, mely max. 6 millió Ft. Megújuló energia alkalmazása kötelező, mely min. 25%-a kell, hogy legyen a fűtés és a használati melegvíz fajlagos energiaigényének.
   Az energetikai kategóriába sorolást energetikai szakértő végezheti el, melyet a pályázat beadásakor mellékelni kell, mely természetesen ekkor még csak előzetes adatokat tartalmaz.
   Támogatható tevékenységek:
   – nyílászárók energia-megtakarítást eredményező beépítése

   – az épületek nyári hővédelmének javítása, árnyékoló, vagy árnyékvető szerkezetek beépítése

   – homlokzatok és födémek hőszigetelése

   – meglévő, hagyományos energiaforrással működtetett (gáz, szén, elektromos áram) fűtési és használati melegvíz rendszerek felújítása, korszerűsítése, átalakítása

   – hővisszanyerős szellőzési rendszer létesítése

   – a megújuló energiafelhasználás növelése, a hagyományos energiahordozók megújuló energiaforrásokkal való helyettesítésére irányuló beruházások az energiatermelésre, a tárolásra, az energia hálózatba való esetleges visszatáplálásra

   Megkezdett beruházás sajnos nem részesülhet támogatásban. Megkezdésnek minősül pl. az építési naplóba történt első bejegyzés időpontja vagy az építési hatósághoz megtett bejelentésen szereplő dátum. Előleg fizetése, vállalkozási előszerződés megkötése, a benyújtás napjánál későbbi teljesítési időponttal kiállított számla még nem minősül megkezdésnek. Jelenleg már megkezdődött az építkezés?

   A nyerési esély a benyújtás első napján a legnagyobb (2011. aug. 15.)

   Az elbírálás során az alábbi szempontok kerülnek figyelembe vételre

   · fajlagos széndioxid megtakarítás mértéke

   · költséghatékonyság szempontja (ár érték arány)

   · felhasználni tervezett anyagok, berendezések energetikai-műszaki megfelelősége

   · Az elbírálás során előnyt élvez az a Pályázó, amelyik vállalja nyilatkozatban, hogy a kivitelezés során, a beépítendő építési termékek minimum 50%-a esetén Kiváló Építési Termék tanúsító védjeggyel ellátott termékeket alkalmaz. (www.kivet.hu) Amennyiben a pályázó a kivitelezés során Kiváló Építési Termék védjeggyel ellátott termékeket alkalmaz, abban az esetben szükséges csatolni a szállító erre vonatkozó nyilatkozatát, mely tartalmazza a termék Kiváló Építési Termék védjegyregiszteri számát.

   · Az elbírálás során előnyt élvez az a Pályázó, amelyik vállalja nyilatkozatban, hogy építési beruházás megvalósításával ÉMI Nonprofit Kft. által minősített szakkivitelezőt bíz meg.

   Üdvözlettel:

   Ildikó

  4. Kedves Ildikó!

   Kérem szíves segítségét, mert van egy kis aggodalmam, hogy eséllyel pályázhatnánk e.

   A házunk 1975-ben épült, és használatba vett két szintes családi ház, amelynek felújítására pályáznánk ( nyílászáró csere, szigetelés ).

   Az alsó szint már 1975-ben is lakható volt, viszont a felső szint tekintetében eredetileg 1975-ben úgy tervezték, illetve építették a házat, hogy a felső szint majd valamikor be lesz építve. A tetőtér beépítése meg is történt 2003-ban, és akkor az alsó szinthez nem nyúltak.

   Mi a támogatást jelenleg az alsó szint nyílászáróinak cseréjére, és a ház szigetelésére vennénk igénybe.

   Köszönöm előre is válaszát!

   Üdv: Zsuzsi

  5. Kedves Ildikó!

   Szeretném megkérdezni, hogy a régi típusu családi házunk falai felvizedtek és AQWAPOL berendezéssel és ujravakolással – légáteresztő, szellőző vakolattal- lehet csak megszüntetni. Ezzel a megoldással a lakás fűtési költségei csökkennek a hőérzet javul. Kérdésem arra irányul, hogy ilyenkor is lehet-e pályázni?

   Köszönettel: Anna

  6. Kedves Zsuzsi, Kedves Anna!
   Örömmel köszöntelek benneteket itt a blogban.
   Ildikó válaszáig a türelmeteket kérném.
   Horváth Judit
   Ötletek Építkezőknek Csapata

  7. Kedves Zsuzsi!

   A kérdés többféle megfontolásra is okot ad, kategorikus véleményt mégsem adnék, bár inkább arra hajlok, hogy nem pályázhatnak.
   Javaslom Önnek, hogy az Energiaközpont Nonprofit Kft., a pályázat közreműködő szervezetének ügyfélszolgálatától kérjen állásfoglalást a kérdésben.

   Üdvözlettel:
   Fábián Ildikó

  8. Kedves Anna!

   A pályázat keretében lehetőség van az épület lábazatának hő- és vízszigetelésére is. Az elvárt energetikai kategóriajavulás mindössze ezzel a beavatkozással nem valószínű, hogy elérhető, viszont összetettebb felújítással, mint pl. nyílászárók cseréje, külső homlokzati hőszigetelés, fűtéskorszerűsítés, nagyobb eséllyel. Erre csak energetikai szakértő tud válaszolni, akinek bevonása a pályázat elkészítésébe szükséges, mert az általa elvégzett számításokat is csatolni kell. Legalább három energetikai kategóriajavulás az elvárt, amely minimum a B kategóriát jelenti felújított állapotban.

   Üdvözlettel: Fábián Ildikó

  9. Kedves Ildikó!

   A házamat egy FÉG-C40 gázkazán és egy régi vegyestüzelésű kazán fűti, a használati melegvizet egy gázbojler biztosítja.
   A tervezett korszerűsítés során kondenzációs kombikazán és napkollektor kerülne beépítésre, a régiek közül csak a vegyestüzelésű maradna.
   Az összes helyiséget kizárólag a központi-fűtés fűti.
   Az EnergOpt programban a használati melegvíz részarányai jól megadhatók. (40% gáz + 60% megújuló)
   A fűtés primer energiaigényét és részarányait viszont nem tudom, hogyan kellene beírni. (felújítás elött: 95% gáz + 5% biomassza, felújítás után: 60% gáz + 10% napkollektor + 20% biomassza. A vegyes kazánt változatlan mértékben fogom használni, de a gázfogyasztás csökkenése miatt az aránya növekedni fog.)
   Minden helyiséget háromszor tüntessek fel? (pl: előszoba gázzal, előszoba napenergiával, előszoba biomasszával??? Az arányukat hogyan tüntessem fel???)
   Szükség esetén elküldhetem az adatfilet és az adatlapokról mentett screenshot-okat is.

   Üdvözlettel: Zsolt

  10. Kedves Zsolt!

   Üdvözöllek itt a blogon.
   Kis türelmedet kérem Ildikó válaszáig.
   Ildikót felkérheted, hogy a sikeres lakásfelújítási pályázatodat megírja, akkor a hozzá szükséges adatlapokat is pontosan kitölti számodra.

   Üdvözlettel:
   Horváth Judit
   Ötletek Építkezőknek Csapata

  11. Kedves Zsolt!

   Az EnergOpt programmal kapcsolatos kérdésével kérem keresse a pályázatkezelőt.
   Üdvözlettel: Fábián Ildikó

  12. Kedves Ildikó!
   Kérdésem az lenne, hogy Kecel környékén van-e ilyen szakember aki ezeket a számításokat elvégzi, s ha van ilyen, kit keressek fel? Ezér a számításokért kért
   munkadíjat is visszatérítik-e?
   Válaszát előre is köszönöm.
   Tisztelettel:

   munkadíjat is visszatérítik?

  13. Kedves Sendula Ferencné!
   A pályázatban elszámolható a szakértői díj, ezen belül a pályázatírás is:
   – családi háznál: a támogatási összeg max. 6%-a lehet, ebből az energetikai számítások és az energiatanúsítvány költsége max. 100 ezer Ft.
   Ildikót felkérheti a pályázata megírására is.
   A Széchenyi terv energetikai pályázatára rendelkezésre álló keretösszeg 2 nap alatt kiürült, így a pályázatot felfüggesztették.
   Horváth Judit
   Ötletek Építkezőknek Csapata

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

  Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .