Posted on Hozzászólás most!

2016-os építkezőket érintő változások -ÁFA, CSOK

ÁFA, CSOK

Új hír rázza fel az építkező embereket így év végén. Sokat hallani az ÁFA jövő évi építőanyagokat, s a kivitelezést érintő változásáról.

Tudnivalók az Áfa változásról és az új szabályokról 3 pontban:

1. A lakásépítés áfája 27%-ról 5%-ra csökken 2016.január 1-től előre láthatólag 2019-ig.
A kedvezményes áfakulcs a 150 m2-nél kisebb lakásokra és a 300 m2-nél kisebb családi házakra vonatkozik – szociális alapon.
Újnak tekinthető a még használatba nem vett ingatlan is, valamint ha a használatbavétel és az értékesítés között nem telt el még két év.
Új: Emelet ráépítésnél, illetve tetőtér beépítésnél új lakóegységnek kell létrejönnie.
Ha valaki saját maga intézi az építkezését – szerzi be az építőanyagot stb. –, akkor a kormány külön intézkedéssel biztosítja az áfa visszaigényelhetőségét házanként maximum 5 millió forintig. (Számlával – telek vásárlás, építőanyag, kivitelezés stb. – igazolni kell.)
Első lépésként a kedvezményes áfát igénylőnek költségvetést kell benyújtania.
Az összegyűjtött számlákat – költségvetésben szereplő összeg 70%-áról saját névre kiállított számla szükséges – a bankba – a Nemzetgazdasági Minisztériummal szerződést kötött bank – kell benyújtani.
A telek árát a bank egy összegben, a többit a bemutatást követően folyósítja.
Egy új információ, hogy a számla dátuma a már folyamatban lévő építkezés esetében bármeddig visszamehet.
Egy alkalommal igényelhető a támogatás – köztartozás mentes, 180 napos folyamatos TB igazolás mellett.
Az új szabálytól várják a törvényalkotók, hogy az építtetők baráti megegyezések helyett szerződést kössenek a kivitelezővel, ami alapján számla készül az építőanyagról és a kivitelezési munkadíjról, mely alapján az ÁFA visszaigényelhető a fenti feltételekkel.

2. A Családok Otthonteremtési Kedvezménye (CSOK) is alaposan megváltozott. Három gyermek esetén 10 millió forintos támogatás és 10 millió forintos, 3 százalékos fix kamatozású – államilag támogatott – hitel kapható (max. 25 évre.). Szakaszosan, utólag finanszírozzák.
Használt vagy új lakóingatlan vásárlására, vagy lakóingatlan építésére is kapható.

Pár fontosabb CSOK részlet :
A korábbi energetikai besorolás megszűnt – paraszthára is annyi jár, mint a pár éves épületre.
Viszont a Magyar Energiahatékonysági Intézet (MEHI) közleményben hívja fel a figyelmet arra a tényre, hogy ezek az épületek központi költségvetésből származó támogatás igénybevételével valósulnak meg, így azoknál már az új energiahatékonysági követelményeknek kell megfelelni – egyéb esetben csak 2018-tól lép érvénybe ez a rendelet. Új hőátbocsátási értékek>>
Új: Eltörlik az energetikai tanúsítvány kívánalmát!

Csak a házasoknál érvényes, hogy előre is vállalható a baba a következő 4, 8 vagy 10 évre – 40 év alatt legyen egyikük.
Két éves TB jogviszonyt, illetve bűntetlen előéletet kell hozzá igazolni, valamint adótarozásod sem lehet.
A CSOK igénylése a hitelintézetekben történik – elbírálási díj: a támogatás összegének 1,5%-a, max. 30.000 Forint.

Külföldön dolgozók esetében célszerű észben tartani, hogy életvitelszerűen kell majd az új házaban élni a következő 10 évben.
Az építeni kívánt vagy vásárolt új lakás hasznos alapterülete legalább 60 m2 legyen – a felső korlát megszűnt.

Lazítanak a CSOK-on!
Lehet majd építkezni külterületeken, illetve zártkerti területen is.
Összkomfortosnak tekintik majd azt az ingatlant-a kedvezmény igénybevételénél – ahol ugyan nincs vízvezeték, de iható víz van. Nem lesz kötelező elvárás a szennyvízvezeték.
Az egy- és kétgyermekes családok esetében is lehet másik ingatlan a nevükön.
Mozaikcsaládok – ahol a szülők nem csak közös gyermekeiket nevelik – is élhetnek a CSOK lehetőségével.

Új! A magzatot már 12 hetes korától figyelembe veszik.
Gyerekek után 25 éves korig lehet igényelni, függetlenül attól, hogy tanul-e.
Osztatlan közös tulajdonban álló lakások esetében is lehet igényelni.
Tervezőasztalról értékesített lakásást is meg lehet vásárolni CSOK-kal.
Az új részletekről bővebben>>

További részletek a kormány csalad.hu oldalán illetve az EMMI 0617953168 telefonszámán kapható.
Pontosabban a törvényről – 2016.02.10. – a Magyar Közlönyben>>

3. Jó tudni, hogy a max. 300 négyzetméter hasznos összes alapterületű új lakóépület építése esetén nem kell építési engedélyt kérni, elegendő az építési hatóságnak tett bejelentés.
Engedélyezési terv (1:100 méretarányú) helyett egy kevésbé részletes terv (1:200) – melyen a fontos részletek nem fognak látszódni – is elegendő, ami az épület elhelyezkedését, városképi megjelenését tartalmazza. Alaprajz helyett elegendő a helyszínrajz.
Milyen lesz az adott utca vagy a város összképe? Mennyire nem fognak egymáshoz illeni az épületek? Jelen állás szerint ezt senki sem nézi…
A megadott törvényi keretek között figyelmen kívül lehet hagyni a helyi építési szabályzatot – pl. korábban 1 lakáshoz 1 garázs épült. Örülni fognak a szomszédok, egy „többlakásos társasháznak”, ami 300 m2-nél kisebb, de 3 vagy 4 család lakja. Az autójuk a szomszéd előtt fog parkolni, mert garázsuk az nem lesz.
Nem kell a szomszédok beleegyezése új építése esetén, így megnövekedhet a perek száma. Pl. túl magas lesz az épület, s így félhomály alakul ki a szomszédnál.
A tervező felelőssége ugyanakkor megmarad.
ÚJ! Bevezetésre kerül a kötelező tervezői művezetés. Az építkezést a tervező hat alkalommal ellenőrzi. Ennek díja max. 180 ezer forint lehet. A felelősséget a tervező viseli, ez biztosíték a hitelintézetnek, a megrendelőnek, és a település arculatáért felelős önkormányzatnak is.

Érdekes, hogy házbővítés esetében megmarad az építési engedély kérelem.
A bejelentésért nem kell illetéket és igazgatási szolgáltatási díjat fizetni.
A bejelentéstől számított 10 éven belül fel kell építeni a lakóházat, és a hatósági bizonyítványt is meg kell rá kérni. Ha nem épül meg az épület ezen idő alatt, akkor le kell bontani/bontatni. A használatba vételi engedélyt 3 évig díjmentesen válthatjuk ki. Ezután viszont fokozatosan és meglehetősen meredeken emelkedik – 10. évben már 1,4 milló Forintot kell érte fizetni.
A tervezést és a kivitelezést – egyszerű bejelentés esetén – is csak a jogszabályi előírásoknak megfelelően lehet végezni, amit a hatóság ellenőriz. Figyelembe kell venni az építési telek megengedett legnagyobb beépítettségét, megengedett legnagyobb építménymagasságát, beépítési módját, építési helyét.
A közműellátással kapcsolatos szolgáltatói nyilatkozatok kiadására 8 napos határidőt állapít meg a törvény, letelte esetén a szolgáltató hozzájárulását megadottnak tekinti.
Az építtetőnek, vagy az általa felkért szakembernek vállalnia kell, hogy az érvényes építési szabályzatokat betartják. A bejelentést – bizonyos dokumentumokat kell feltöltenie egy elektronikus adatbázisba – követő 15. nappal megkezdődhet az építkezés.
A kormányhivatalok feladata lesz leellenőrizni, hogy az építkezés valóban a szabályoknak megfelelően történt-e.

Frissítve: 2016.09.20.

Csodás otthont!

Horváth Judit
építkezők, felújítók tanácsadója

Ötletek Építkezőknek

Ha szeretnéd, hogy építkező, felújító barátaid is tudják, küld el nekik is ezt a cikket!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .