Posted on Hozzászólás most!

20 év az építőanyagok tükrében

Mond valamit ez a régi kép?
Terranova piramisok anno...

Mennyit változott az építőanyag piac az eltelt húsz év alatt?

Nos rengeteget… talán néha kicsit többet is, mint amit a mesterek követni bírtak.

Régen a vakolóanyagokat házilag betonkeverővel készítették cement, homok stb. hozzáadásával. Aztán jöttek a kész vakolatok, melyekhez “csak” vizet kellett adni. Sokkal gyorsabb, s biztonságosabb megoldás, hiszen a kész anyag minősége nem függ a homoktól ill. a segédmunkástól ( mibe mennyi anyagot tesz bele).

Ugyanez a változás megfigyelhető a vakolatok terén is. Régen a kőpor volt az elterjedt, amit festékporral színeztek be. Majd következtek a zsákos vakolatok kapart és dörzsölt kivitelben. Talán még rémlik az a szöveg, hogy a kapart vagy van ahol citlingeltnek hívott felületet a vakolatok királynőjének nevezték. Ebben szerepet játszhatott nem kis anyagigénye is.
A szórt vakolatok megjelenésével a külső színezés felgyorsult, már hamar be lehetett fejezni egy-egy ház átpörgetését.
Megjelentek az univerzális vakolatok, melyek kisebb anyagigényüknek, apróbb szemcseméretüknek köszönhetően igen népszerűek voltak a mesteremberek között.
Egy újabb átnevezést követően ma már újra nemesvakolatoknak hívjuk őket. Alkalmazásukat nagyban felváltotta a kilencvenes évek közepétől egyre jobban elterjedt vékonyvakolat. Ezekhez a kannában lévő anyagokhoz semmit sem kell hozzáadni ( na jó egy pici vízzel esetleg hígíthatóak – ha nagyon muszáj ).

Ezzel egy időben egyre nagyobb igény mutatkozott a házak külső hőszigetelésére is. Igaz még “csak” gyerekcipőben járt mindez, hiszen az akkor gyakran használt 2-3 cm vastagságról sikerült először 4-5 cm-re tornázni ezeket az értékeket, s végül a mai vastagságokhoz is elértünk.

S miért lehet ma ez érdekes?
10 netalántán 20 évvel ezelőtt építkeztél vagy újítottad fel az otthonod most már tisztában lehetsz vele milyen technológiát is alkalmazhattak akkor.

Jó hír, ha anno nálunk vetted meg az anyagot, akkor – mint korábban mindig – vissza tudjuk keresni / következtetni mi is volt az. S ha mondjuk, most egy melléképülettel bővültök, aminek ugyanazt a színt szeretnétek választani vagy a régi klasszikus színt meghagyva egy hőszigetelést, ez sem jelent problémát a számunkra:)


Kíváncsi vagy a mostani termékekre?

 • Alapvakolatok
 • Nemesvakolat
 • Vékonyvakolat


  Olvastad már?
  20 évesek lettünk!


  Csodás otthont!

  Horváth Judit
  felújítók építőanyag tanácsadója

  Ötletek Építkezőknek
  Tel: 06 92 / 325-710
  Árajánlatkérés>>


 • Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

  Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .