Posted on Hozzászólás most!

Építkezés, felújítás, de miből?

Pénz kérdés

Kérdések - válaszokAmikor arra adjuk a fejünket, hogy belefogunk álmaink építkezésébe – ami lehet egy kis toldás, de akár egy új ház építése is – már a tervezés szakaszában érdemes tisztán látnunk mindent.
Ezernyi ötlet, elképzelés kavarog a fejünkben, ez is tetszik, úgy is jól néz ki…
Most egy pillanatra lépjünk ki a rózsaszín álomködből és lássuk reálisan a dolgainkat.
Mielőtt belevágunk építkezésünkbe érdemes egy költség kalkulációt csináltatni – és egyet nekünk is számolni.
Amit az építész számol, ahhoz nyugodtan még tegyünk hozzá, mert gyakran a munkafolyamatok közben változik az ízlésünk, az elképzelésünk… s igen ennek bizony anyagi vonzata van.
Érdemes már jó előre egy tervet készíteni, s beírni mire is van most az idei évben lehetőségünk, s mely munkafolyamatok maradnak jövőre. Arra nagyon ügyelj, hogy a nadrágszíjat ne a tervezés szakaszában húzd szorosra, mármint nehogy alulkalkuláld a költségeidet.

Milyen lehetőségeim vannak az építkezés / felújítás anyagi fedezetére?
Nézd meg mennyit takaríthatsz meg!* Először is akár egy részét, akár a munka nagyságától függően az egészet fedezheted saját forrásból. Az építkezésre szánt összeget érdemes elkülöníteni, hogy nehogy másra is ebből menjen el, s a végén meg ne értsük miért is nem volt elegendő a pénzünk.
* Vehetünk fel hozzá hitelt. Arra nagyon ügyelj, hogy időben elindítsd a hitelkérelmedet, mert ahogy mostanában hallani eléggé elhúzódhat a folyamat, s mehetsz be a bankba még egy papírért, vihetsz még egy igazolást. A hónapok meg csak mennek, az építkezésed meg áll. Te meg úgy érzed, hogy egy helyben toporogsz…
* Személyi kölcsönhöz egyszerűbben, s gyorsabban juthatunk hozzá. Pénzügyi szakértők szerint mégsem ez a legjobb választás, hiszen nem kis adósságba hajszolhatjuk bele magunkat…
* Takarékoskodhatunk előre, s az így félretett pénzből is nekiállhatunk egy-egy munkafolyamatnak.
Félrerakhaszt rá havonta X összeget – akár külön borítékban, elkülönített bankszámlán stb.
Azzal azért számolj, hogy nem így készül el leggyorsabban a házad, cserébe nem nyomja hitel a válladat.
Léteznek olyan lakástakarék számlák, melyekhez vissza nem térítendő állami támogatás is jár – 30% maximum 72.000 Forint évente.

Bármely megoldás mellett is döntesz érdemes a részleteket alaposan megnézni, s jól megfontoltan választani, hiszen nem mindegy, hogy a végén mennyibe is kerül a felújításod/ építkezésed!

Mibe is kerül az építkezésem?
Nos ez jó kérdés. Ahány ház, annyi család, elképzelés, lehetőség…
Mérd fel igényeidet. Készítsd el a Te saját költségvetésedet, melyhez segítséget az ingyenes Építkezési Matematikában találsz. Kérd Te is!

Csodás otthont!

Horváth Judit
építkezők, felújítók tanácsadója

Ötletek Építkezőknek
Tel: 06 92 / 325-710

Árajánlatkérés>>


Ha szeretnéd, hogy építkező, felújító barátaid is tudják, küld el nekik is ezt a cikket!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .