Posted on Hozzászólás most!

Családi ház külső felújítása előtt

Megörökölted a nagyi házát, ami gyerekkorodban ámulattal töltött el?
Most is elfogott, de inkább attól, hogy mennyi évtizedet is pörgött vissza az óra és mennyi minden történt, fejlődött azóta, csak nem ezen a házon…
Szóval megfogalmazódott benned az elhatározás, felújítod.

Családi ház külső felújítása előtt

Mielőtt nekiállsz családi házad külső felújításának erre az 5 dologra figyelj:

1. Ha fontos lesz számodra a későbbiekben is a jó szomszédi viszony, akkor a felújítási munkálatok megkezdése előtt beszélj a szomszédokkal. Mond el nekik, hogy mit tervezel, mikor álltok neki, mikor jönnek a munkások, mettől meddig dolgoznak. Ha zajos munka lesz előtte értesítsd őket stb.

2. Bizonyára hallottad már te is ezt a kérdést: „Miért akkor csinálják a legzajosabb munkákat, amikor mindenki otthon van?” Belegondolva jogos. Mindenki rohan, feszült, stresszes és amikor végre pihenhetne…. kopácsolásra ébred a legszebb álmából. Éppen ezért lehetőség szerint ne hajnalban és ne hétvégén kora reggel állj neki fúrni, faragni.

Gondolj bele nyáron a nyitott ablakoknál még rosszabb dolog egy betonkeverő vagy légkalapács zajára ébredni. Az ilyenkor szálló és mindent ellepő porról se feledkezz meg.
A munkások se hajnalban álljanak neki kopácsolni és amire az egész környéket felverték,hirtelen ők is elmennek egyet kávézni vagy reggelizni.

3.  Az alábbi kérédeket tisztázd le előre:

  • Ki engedi be a házba a munkásokat? Lesz saját kulcsuk a munkálatok idejére vagy minden reggel mész és beengeded őket, este pedig bezárod az épületet utánuk?
  • Hova tudnak elmenni wc-re? Ha közben az épületben laktok használják a tiéteket vagy rendezzenek magunak?
  • Hol fog elférni a szükséges építőanyag? Van az épülethez garázs vagy tárolórész, hogy ne a tűző nap tegyen kárt bennük vagy egy nagyobb szél borítsa, törje össze pl. a polisztirol táblákat, esetleg egy nagyobb eső szétáztathatja  a zsákos anyagaidat. Ez nem csak az időjárás miatt fontos, hanem azért is, hogy ne érjen kellemetlen meglepetés. Pl. a munka reggelén az anyagnak csak a hűlt helyét találod…
  • Tisztázd le pontosan, hogy a mesteremberekkel megállapodott díjban mi van benne. Ilyen félreértésre adhat okot  pl. külső hőszigetelésnél az állványozás vagy a rendrakás, takarítás benne van-e az árban.
  • Tudd, hogy ki rendezi a konténert vagy a keletkező szeméttől hogyan szeretnél megszabadulni? Nem jó, ha a szomszédokhoz hordja át a szél a tetőfólia vagy a kisebb polisztirol táblákat, az üres zsákokat stb.
  • Amennyiben a falban futó vezetékeket is újra kell húzni,  tudod már, hogy honnét fogsz áramot kapni addig, amig nálad újra kötik?

4. Készíts vagy készíttes költségvetési tervet, hogy tisztában légy mi és mennyibe kerül. Mindig legyen mellette még tartalékod, mivel egy felújítás során érhetnek meglepetések, amik általában javításra/cserére szorulnak és több tízezer/százezer Forintba kerülnek. Igaz a mondás, ami elromolhat az el is romlik. Egy felújítás során pedig bőven akad belőlük.

5. Szigetelés esetén, ne a minimum követelményekkel számolj!
Legyen a mottód egyszer megcsinálni. Azaz, már most olyan szigetelést tetess, ami lehetőleg 10 év múlva sem számít elavultnak.
Külső hőszigetelés esetén előre tervezd el, hogy hová szeretnél lámpát, kapcsolót vagy mondjuk hol lesz a házszámtábla. Nem szerencsés megoldás, ha a szépen vakolt házadat ezek miatt újra kell fúrni és javítások nyomai díszítik.
Ne feledkezz el minden nap a szigetelőanyagot összeszedni vagy összeszedettetni, mivel a kicsi darabokat könnyen átviszi a szél a szomszédba.
Ha csiszolják polisztirolt és nincs takaróháló  lehetőleg ne szeles időben tegyék, mert különben minden csupa fehér lesz – igen, a szomszédnál is. A kis polisztirol szemcséket pedig a könnyű súlyuk miatt még összeszedni sem lesz egyszerű.

+1 Ha a szomszéd felől dolgoznak az iparosok takarjanak le mindent nehogy az új térkő tele legyen a vakolatod által okozott színes foltokkal. Vigyázzatok a fal mellett található virágokra, bokrokra/fákra, nehogy letörjenek. Mondhatod, hogy ez csak egy fa… de lehet, hogy számára fontos személytől kapta, ezer éve ott áll és emlékek fűzik hozzá.
Ja és a kivitelező emberei feleslegesen ne lebzseljenek a szomszéd kertjében. Ne dézsmálják meg a gyümölcsösét vagy üljenek fel a hintájára stb.

Tudom bosszantó apróságok, amik összeadódnak és ha beköltözöl álmaid felújított házába, akkor rajtad csapódhat le. Gonosz pillantásokat, beszólásokat kaphatsz a szomszédoktól. Rád zúdítják, hogy milyen tahó is voltál az építkezés alatt, mert mindig te verted fel a környéket. Itt röhögtek és fütyörésztek a munkások, dobálták a csikkeket, beszóltak mindenkinek… és még takaríthattak is utánnad.

Egy családi ház külső felújítása előtt ez a felsorolás természetesen bármeddig folytatható.

Családi ház külső felújítása előtt még ezeket a cikkeket is olvasd el:

 

Elakadtál a színválasztásban?

Nem tudod milyen színű legyen a házad, mi mindenre figyelj?
Ebben segít neked online a Ház Szín Választás Tudástár.
236 oldalon keresztül megismerkedsz a színekkel, fontos szabályokkal.
600 inspiráló családi ház fotó segít a saját döntésed meghozatalában.
30 oldal melléklet – tippek, segédletek, színek.

Mindez most 9.990 Forintért a tiéd lehet.
Kérd itt a Ház Szín Választás Tudástárat>>

 

Csodás otthont!

Horváth JuditHorváth Judit
elfoglalt házfelújítók építőanyag tanácsadója

Kérd személyes árajánlatodat>>

Ha szeretnéd, hogy építkező, felújító barátaid is tudják, küld el nekik is ezt a cikket!

Az ingyenes Építkezési Ötlettár már megvan neked? Kérd itt>>

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .