Posted on Hozzászólás most!

Vakolás télen? – hibalehetőségek

Vakolás fagyban, hóban…hidegben

Hány fokig?
Hány fokig?

Sok szó esett itt a blogon már az építőanyagok tárolásáról, mikor lehet őket felvinni…de a visszajelzésekből úgy tűnik, ezt még lehet fokozni.

A termékek csomagolásán a gyártó cégek feltűntetik, hogy milyen hőmérsékleten lehet a termékkel dolgozni. Ez általában +5 és +25°C közötti tartományban van. Ami ideális esetben a tavaszi, őszi időnek felel meg. Nyáron, ha nincs túl meleg illetve tűző napfény nem éri a felületet még jöhetnek a mesteremberek. Erről itt volt szó>>

Mi a helyzet, ha télen akarjuk a munkálatokat elvégeztetni?
“Csak most” ér rá a mester – ezt jelen pillanatban már nem valós. Nagyon kevés szakember mondhatja el magáról, hogy nem csak az idei, hanem akár a jövő évre is be van táblázva, mint akár 10 vagy 20 évvel ezelőtt.

Akár a közelgő határidő, akár egyéb ok játszik szerepet a téli vakolásban, annak következményeivel számolnunk kell!

Nézzük milyen kérdésekre adjunk választ, mielőtt belevágnánk:

Hogyan nézzük a minimum +5°C-t?
Maga a felület – amit vakolni akarunk – hőmérséklete ne legyen +5°C alatt.
Egész addig nem szabad ez alá mennie a hőmérsékletnek ( azaz a vakolat nem fagyhat meg), amíg az anyag meg nem szárad. Éjszaka sem!
Ebből a szempontból általában vakolatok esetében a felhordás után az első 3 nap tekinthető kritikusnak.

Milyen problémák adódhatnak színezés során?

 • Esztétikai jellegű hiba
 • Megfagy a vakolatunk
  Esztétikai jellegű probléma során mondhatjuk úgy, hogy kisebb hibával megúsztuk. A vakolat felülete fehéredik el. Szakszóval mészkiszivárgás történik.
  Általában nedves, párás időben fordul elő. Ilyenkor fehér fátyolszerű réteg képződik a felületen. Ami a nem megfelelő száradási körülmény következménye. Ilyenkor a kötőanyagok, só származékok feldúsulnak, és ezt látjuk a felületen.
  Ha későn észleljük, marad az átfestés.

  A kannás vakolatok fagyveszélyesek ( erről már sokat beszéltünk ), s erre már a szállításuk és raktározásuk során is gondolni kell.
  Amennyiben megfagy a vakolatunk vagy már nem tapad a falhoz – dobhatjuk ki, ami nem kis költség. Ha ennyire nem volt súlyos az eset – tehát annyira mínusz fokok nem voltak – a tavaszi felengedés – jobb idő során kezd el foltokban mállani a felületről.
  Ennek javítása: felület pótlása vakolattal, esetleges átfestése plusz költség, természetesen az újabb munkadíjról se feledkezzünk meg…

  Ne feledjük legtöbb estben a télen végzett munka színvonala a szezonban végzett 100% minőség alatt van – a korábban taglaltak miatt!

  Mire figyeljünk, ha mindenképpen most akarunk vakoltatni?

 • Külső vakolás során hideg időben fólia takarással borítsuk be az állványzatot.
 • Ha már laknak az épületben néha ennek fűtése is elég. Ellenkező esetben használjunk hőlégbefúvókat.
 • Esős, párás időben ne kockáztassunk!

  Mit ne használjunk?
  Télen a betonozáshoz használt kötésgyorsítót csak betonozáshoz használjuk. Vakolóanyagok, főként kannás színezőanyagok esetében problémákat okozhat, mely az anyag nem szakszerű felhasználásából ered. Erre a garancia sem vonatkozik.
  Ha a vékonyvakolat kötését szeretnénk gyorsítani használjunk speciális kötésgyorsítót. Ebben az esetben+1°C felett lehet vakolni, s mindössze 4 órán keresztül kell “izgulnunk”, hogy fagy ne érje. Weber.pas classic vékonyvakolathoz használható.


  Kapcsolódó cikkek:

 • Az építőanyagok minden időben felhordhatók?
 • Kannás anyagok tárolása


  Érdemes átgondolnunk, hogy bevállaljuk-e ezt a kockázatot!


  Csodás otthont!

  Horváth Judit
  felújítók építőanyag tanácsadója

  Ötletek Építkezőknek
  Tel: 06 92 / 325-710
  Árajánlatkérés>>


 • Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

  Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .