Posted on 1 hozzászólás

Ereszcsatorna átnézése

Nálatok jó az ereszcsatorna?

Avagy már megint beázik a fal? Vizesedik a lábazat?

Régi ereszcsatorna
Régi ereszcsatorna

Az elmúlt napokban sokat esett az eső – gondolom felétek is. Érdemes a régi ereszcsatorna átnézését most megejteni, nehogy emiatt ázzon a fal, vizesedjen a lábazat.

Ereszcsatorna átnézése:

Milyen hibalehetőségekre figyeljünk feltétlenül?

Először is nézzük meg milyen állapotban van a csatornarendszerünk: érdemes-e felújítanunk vagy jobban járunk, ha az egészet kicseréljük.
Sok esetben “csak” kisebb javításokra van szükségünk ilyen lehet ha egyes elemek szétcsúsznak, ilyenkor gyakran elegendő ha összetoljuk őket. Ha forrasztás nyomait fedezzük fel, akkor az előbbi módszer már nem elegendő. Legegyszerűbb szólni egy ügyes kezű bádogosnak.

 • Az idő nyomait gyakran a csatornavasakon lehet észrevenni – elkezdenek rozsdásodni a régi festett vasak. Vegyük szemügyre alaposan és döntsük el a látottak alapján elegendő-e ha átfestjük vagy érdemesebb kicserélnünk őket. Mikor döntsünk a második lehetőség mellett? Akkor, ha már a vas alig tartja a csatornát, több helyen sérült és láthatóan nagyon rozsdás… Gondoljunk csak bele, ha már most ilyen rosszul áll, mi lesz télen ha esetleg több centis havat is meg kell tartania.
 • Sok régebbi ház esetén látni ( főleg utcafronton), hogy a lefolyócső egyedül árválkodik a ház fala mellett – eltűnt a kiköpő. Ebben az esetben a lezúduló eső a lefolyócsőből közvetlenül a ház falának veri a vizet, ha ez hosszú ideig fennáll akkor így a ház fala/ lábazata fog nedvesedni. Vizes falunk kezelése pedig sokkal költségesebb, mint egy pár száz forintos tétel pótlása.
 • Felfedező utunk során vessünk egy pillantást a lefolyócsövet tartó csatornabilincsekre is. Sok esetben ezek állapota hasonló, mint a csatornavasaké. Nézzük meg azt is, hogy a helyükön vannak-e…

  + Ötlet építkezőknek:
  Döntsük el, hogy kisebb javítások elegendőek-e vagy inkább kicseréltessük az egészet. Ha az utóbbi mellett döntünk érdemes szakemberrel egyeztetnünk, keressünk egy jó bádogost, s még a nagyobb esőzések előtt csináltassuk meg vele az ereszcsatornát.

  Az ereszcsatorna rendszerünk milyen elemekből épül fel? Erről részletesen olvashatsz itt ereszcsatorna >>

  Ne feledkezz el a további tervezett munkálatokról sem, így ha hőszigetelni is szeretnél, akkor az épületre hosszabb szárú csatornabilincseket rakass!

  Ti hogyan döntöttetek? Javítás vagy új csatorna ?

  Ereszcsatorna átnézéséhez kapcsolódó cikkek:

 • Milyen szakemberrel egyeztessünk – külső munkálatok megkezdése előtt
 • Ereszcsatorna


  Csodás otthont!

  Horváth Judit
  felújítók építőanyag tanácsadója

  Ötletek Építkezőknek
  Tel: 06 92 / 325-710
  Árajánlatkérés>>


 • 1 thought on “Ereszcsatorna átnézése

  1. Nálatok jó az ereszcsatorna?…

   Az elmúlt napokban sokat esett az eső – gondolom felétek is. Érdemes megnéznünk régi ereszcsatornánkat, nehogy emiatt ázzon […]…

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

  Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .