Posted on Hozzászólás most!

Mire figyeljünk lábazati vakolat felhordása során? 1. rész

Csúnya lábazat
Csúnya lábazat

Egyre több olyan épületet látni, amelynek felújítása pár éve történt, s bizony hagy kivetnivalót maga után. Elsősorban a lábazatot érdemes megnézni.

Van Zalaegerszegen egy utcaszakasz, amelyben kb. 12 családi ház található ( jobbról – balról összesen). Ebből majdnem 10 ház lábazatán van színes díszítő lábazati vakolat. S mit gondoltok hány lábazata szép?
Elárulom eggyé sem. Mindegyiket elrontották. Hol nem megfelelő alapra vitték fel, hol a szerszám hagyott kivetnivalót…

Most mondhatnád, hogy akkor minek tegyek rá lábazati vakolatot… Teszek rá követ, befestem stb.
El kell, hogy keserítselek. Az alapproblémád ezzel nem tűnik el, maximum eltakarod. Pár év múlva pedig egy még nagyobb hibával találod szemben magad. Megéri?
Pillanatnyilag talán, de ha hosszútávra gondolkozol, akkor biztosan nem. Ablakon kidobott pénz lesz a mostani felújításod, nem beszélve a későbbi bontási munkálatokról – ezt sem végzik ingyen a mesterek. A hibák miatti idegeskedésről még nem is beszéltünk.

A következő részekben a lábazati vakolat felhordásához kapsz gyakorlati tanácsokat illetve az előforduló hibalehetőségeket is körbejárjuk. Tarts velünk!

+ Ötlet Építkezőknek:

Ne feledkezzünk meg a lábazatunk közelében található felületek ( térkő, növények, vízóraakna stb.) letakarásáról sem. Tudod ez egy erős anyag. Ha megszáradt onnan eltávolítani nagyon nehéz.

Figyeljünk háziállatainkra, melegben szívesen “dörgölőznek” neki a falnak. Sem a frissen vakolt lábazatnak sem pl. kutya bundájának nem tesz jót ez a találkozás. A lábazati vakolatba való utólagos javítás nyomot hagy maga után. A házi kedvencünk bundájába pedig úgy beletapad a színes lábazati vakolat, hogy igazán két rossz közül választhatunk. Első esetben – ha hosszú szőrű a kedvenc – a kritikus helyen levágjuk a bundáját. Második lehetőségünk, hogy megvárjuk, amíg lekopik róla – na ez jó hosszú idő. ( Saját tapasztalatból tudom. )


Kapcsolódó cikk:

 • Színes lábazati vakolat
 • Lábazati hőszigetelés – gyakorlati tanácsok


  Nálatok szép a lábazat?


  Csodás otthont!

  Horváth Judit
  felújítók építőanyag tanácsadója

  Ötletek Építkezőknek
  Tel: 06 92 / 325-710
  Árajánlatkérés>>


 • Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

  Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .