Posted on Hozzászólás most!

Mire figyelj a tél beállta előtt? 3. rész

Kinti munkálatok, ereszcsatorna

Rádölt a tuja az erszcsatornára
Előzzük meg a tuja rádőlését a csatornára!

Az elmúlt hetekben végignéztük milyen időben lehet vakolni, betonozni. Hogyan lehet a zsákos és kannás anyagokat tárolni. Mit jelent az, hogy cementhez hasonló körülmények között…

Ugye bepakoltad az építőanyagokat? Nem hagyod őket megfagyni.
Apropó fagy – a Facebookon volt szó a kerti / hétvégi házak víztelenítéséről is…

Most nézzük meg mit érdemes még megtennünk havazás előtt:

A házfal mellől pakolj el – ne itt halmozd fel a megmaradt téglát, cserepet stb. -, hogy a havat könnyen el tud söpörni / lapátolni – s később az olvadt hó ne a lábazatodhoz jusson.

Ugye a betonkeverőt is beraktad vagy ha arra nincs lehetőséged legalább letakartad – ha jövőre is szeretnéd használni.

A kádakból, vödrökből a vizet kiöntötted? Különben könnyen belefagy – fordítsd is fel. ( A kerti vízgyűjtőkkel is ugyanígy járj el.) Tavasszal kezdheted a beszerzésükkel a munkálatokat.

Ásó, lapát, csákány, kapa stb. megtisztítva és a helyére téve – ugye?

Tégla, cserép lehetőség szerint raklapra hordva, s letakarva.

Apropó üres raklapokat ugye visszavitted az építőanyag kereskedésbe? Ha télen a sáros udvarodon kint hagyod, tavaszra már nem biztos, hogy olyan állapotban lesz, hogy vissza is veszik, s akkor egy újabb pénzkidobásnak nézhetsz elébe a hanyagságod miatt. Megér ennyit? Látod, hogy nem!

A megmaradt homokot, kavicsot is érdemes egy-egy kupacba lapátolnod, s lehetőség szerint letakarnod. No nem azért kell ezt letakarni, mert megfagyna, hanem inkább a csapadék ne hordja szét. Na meg a gyerekek téli futkározás, csúszkálás címszóval:)
(Keress egy nagy fóliát – ami akár az egyik raklapon volt védőcsomagolásként – takard le vele, s az aljára súlyként tegyél egy-egy téglát.

A maradék faanyagokat is hord egy kupacba. Amit még használni akarsz, azt érdemes fedett részen tárolnod vagy legalábbis letakarnod – ne a földön tárold.
Apropó felújításra került a tető is, s a régi léceket majd egyszer összefűrészelnéd?
Ezt is hord egy kupacba, s jelöld meg a határait. A kiálló szegeket fordítsd lefelé. Igazán kellemetlen – na jó enyhe kifejezés – ha a téli hógolyózás során éppen belelépsz.

Nos akkor, ha az udvarodon már rend van a munkálatok felével végeztél is. Kapsz egy képletes szóbeli vállon veregetést – egyszóval ügyi vagy…DEEE ne menj még lazítani! Még egy kis munka hátravan – levezetésképpen.

Nézd át az ereszcsatornádat. Nincsenek-e hiányzó részek, letört vagy nem tartó csatornavasak, bilincsek… Egy hosszú létra segítségével könnyen ellenőrizheted az egész ereszcsatorna rendszeredet.

Ne feledd, ha a házad közelében fa található érdemes átnézni, s a “potya” faleveleket kiszedni. Könnyen eltömítheti a lefolyót.
(Ha fenyőfád van akkor a tűlevél is okozhat galibát.)

Hogyan vizsgáld át az ereszcsatornádat? Olvasd el, itt>>
Mi mindenre érdemes figyelned az “átvizsgálás” során, ahhoz itt kapsz segítséget>>

A legfontosabbról a saját biztonságodról el ne feledkezz! Legyen egy segítséged, aki a létrát tartja, s az esetlegesen szükséges szerszámokat adogatja.
Hideg fagyos időben a létra meg is csúszhat, s könnyen leeshetsz róla – a használatra vonatkozó biztonsági előírásokat tartsd be!

Most már jöhet a jól megérdemelt pihenés!


Kapcsolódó cikkek:

 • Mire figyelj a tél beállta előtt
 • Mire figyelj a tél beállta előtt? 2. rész
 • Betonozás, de hogyan?
 • Ereszcsatorna átvizsgálása
 • Nálatok jó az ereszcsatorna?


  + Ötlet Építkezőknek:
  Fagyveszélyes kinti munkálatoknak már nem állsz neki?
  Vagy mégis?
  Kérlek, számolj előre a vakolatok, színezőanyagok fagyveszélyességével. Utólag már kár bölcsnek lenni – egy megfagyott vakolatot javítgatni… hááát én kihagynám.
  Jaj, és a garancia sem vonatkozik rá – mert a gyári előírásokat nem tartottad be!!!


  Csodás otthont!

  Horváth Judit
  felújítók építőanyag tanácsadója

  Ötletek Építkezőknek
  Tel: 06 92 / 325-710
  Árajánlatkérés>>


 • Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

  Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .