Posted on 1 hozzászólás

Az építőanyagok minden időben felhordhatóak?

Mire figyeljünk a hideg idő beálltával? – vakolás esetén

Az időjárás változásával, a hideg, gyakran ködös reggelekkel, a gyakori csapadékkal járó őszből kezdünk átmenni a télbe…
Ahogy ilyen időben a ruhatárunkat megváltoztatjuk, s a vékonyabb ruhadarabok helyett előkerülnek a vastag kötött ruhák, úgy az építőanyagok felvitele is változik.
A gyártó cégek a zsákokon/kannákon mindig feltüntetik, milyen időjárás esetén használható fel az anyag. Ez általában egy tól-ig határ, s a zsákos  és kannás anyagok esetében nagyrészt +5°C az alsó érték. Ami ugye azt jelenti, hogy ez alatti hőmérséklet esetén ne vigyük fel az anyagot.

Honnét is nézzük ezt a +5°C-ot, meddig kell erre figyelni?

Addig amíg az anyag teljesen ( azaz 100%-osan ) ki nem szárad. Tehát az éjszakát is vegyük bele!
Ilyenkor az anyagot védeni kell a külső hideg hőmérséklettől pl.: takarással, hőbefúvással.
Látni építkezéseket, amiket a téli hó esetén is folytatnak vakolnak, színeznek…de figyeljük csak meg, hogy az a felület le / el van takarva és általában megy a légbefúvó is! Ne nagy társasházakat, ipari építkezéseket vegyünk alapul, ahol szorít a határidő!

Külső fal színezése esetén:

Nagyon figyeljünk oda az időjárásra. A hideg időben elvégzett munkálat sok későbbi gondunk forrása lehet.
Egyrészt hideg időben az anyagok is máshogy viselkednek, másrészt ráfagyhat a felületre: amit aztán kaparhatunk le, vehetünk helyette ujjat és vihetjük újra fel, ami nem kevés időnket és pénzünket veszi igénybe. Harmadrész számoljunk az esővel, hóval, köddel, széllel stb. is, amivel szemben szintén védeni kell a felületünket.
A csapadék kimoshatja a vakolatszínünk színezőanyagát, s nagyon foltos világos felület jön létre. Éppen ezért, esőre álló idő esetén vagy esőben ne álljunk neki színezni! Ha a munka befejezése után ered el az eső, a frissen színezett felületünket védjük meg a csapadéktól ( takarjuk le).

Kannás vakolatok
Színes díszítő vakolat
Színes díszítő vakolat

Ebben az időben ne hagyjuk kint a szabadban, főleg éjszakára ne. Könnyen megfagyhat, s akkor dobhatjuk ki, ami nem kis anyagi terhet róhat ránk. Figyeljünk rá, hogy a márkakereskedésekben se a szabad ég alatt tárolják az anyagot.
Az igazi hideg beálltával a kannás anyagok szállítása sok gyártó cég esetében csak a megrendelő felelősségére történik. Tehát, leszállítják az adott vakolatot ( akár vékonyvakolat, akár lábazati vakolat), de a Te felelősségedre, hiszen zárt és fűtött autó kellene ehhez, s mivel a kamionokat az esetek döntő többségében előző este pakolják meg ezért ez szinte lehetetlen.

Létezik kötésgyorsító adalék (weber M715), mely esetben +1°C-ig lehet színezni. A vékonyvakolat csak egy bizonyos fajtájához lehet hozzáadni ( weber.pas classic complete ), s 1 flakon kell 1 vödör vékonyvakolathoz. A kiszáradás ebben az esetben ált. 4 óra.

Ha a kinti munkálatok nincsenek határidőhöz kötve, inkább várjuk meg a jó időt és dolgozzunk a belső felületeken (már, ha szükséges).
Természetesen a napfénytől is védeni kell az vakolatokat ( erről majd tavasszal bővebben is beszélünk).


+Ötlet Építkezőknek:
Az anyagok felhasználhatósága, milyen környezeti hatásoktól kell megvédeni őket kiszáradásig stb. mind rajta található a zsákok/kannák hátoldalán. A leírást érdemes betartanunk, mert az ebből származó hiba nem az anyag hibája, s garancia sem jár érte.

Ne feledjük, hogy vakolatunk mindaddig sérülékeny marad amíg teljesen meg nem szárad, ezért nagyon ügyeljünk rá.
S miért fontos ez? Az egyenletlen száradás miatt a vékonyvakolatk foltos lesz, ami nem csak esztétikailag nem nyújt szép képet, hanem a plusz munkálatok amivel kijavíttatjuk még nem kevés pénzünkbe is kerülnek… A vele járó bosszankodásról pedig nem is beszéltünk.


Kapcsolódó cikkek:

 • Hogyan tároljuk az építőanyagokat?
 • Hogyan tároljuk az építőanyagokat? – 2. rész
 • EPS lap rendszer
 • Vékonyvakolatok
 • Színes díszítő vakolat
 •  

  Csodás otthont!

  Horváth Judit
  felújítók építőanyag tanácsadója

  Ötletek Építkezőknek
  Tel: 06 92 / 325-710
  Árajánlatkérés>>


  1 thought on “Az építőanyagok minden időben felhordhatóak?

  1. Az építőanyagok minden időben felhordhatóak?…

   Lassan közeled a hideg, fagyos tél… Ahogy mi felkészülünk az időjárás változásaira, úgy figyeljünk oda a házunkon […]…

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

  Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .