Posted on 1 hozzászólás

Vékonyvakolat színek: kérdezz-felelek

Vékonyvakolat színválasztás során előforduló kérdések:

Vékonyvakolat színek

Ha kiválasztok egy színt a színkártyáról az élőben ugyanaz lesz?
Az eltérő vakolat struktúrákon keresztül a fény is másként verődik vissza…  Még ugyanolyan szín és anyag esetében is eltérés mutatkozik, ha különféle technikával, módszerrel képezik a külső falfelületet.

Jó – jó mondhatod erre, persze mert dörzsölik. “S hogyan?” – körkörösen, lefelé vagy oldalra húzzák el a vékonyvakolatot? Az egész házon vagy “csak” egy kisebb részen “bolondítják” így meg a felületet?

A vékonyvakolatok esetében az alapanyag is befolyásolja a végső színhatást, valamint a kialakítható struktúrát. A vékony rétegű vakolatok struktúrája rendkívül sokféle lehet a simább felületet biztosító finom szemcsés vakolatoktól kezdve a középszemcséseken keresztül a gördülőszemcsésekig.

Mi az amiről vékonyvakolat színválasztása során SOHA nem szabad megfeledkezni?

Az pedig nem más, mint hogy milyen felületre kerül felhordásra.

Eps lap rendszer esetében nem ajánlatos sötét, intenzív színt választani.
Miért?
Egy sötét színű homlokzat erősebben felmelegszik és jobban megtartja a hőt, mint egy világos színű. Nyáron egy tűző napnak kitett homlokzat akár 60-70 °C is lehet, amihez hozzájön még az éjszakai lehűlések, esetleg hirtelen esőből adódóan nagyobb feszültségek jelentkezhetnek a külső fal felületen – tágulási és zsugorodási mozgásokat kell repedés nélkül átvészelnie a színes vékonyvakolatnak.

Mi alapján tudom, hogy sötét, intenzív – e az általam kiválasztott szín?
A színkártyákon ( ált. a kiválasztott szín hátoldalán ) található fényvisszaverési érték ( HBW ), mely diszperziós kötőanyagú vakolatok esetében 25% alatt; ásványi, szilikát, szilikon vakolatok esetében 30% alatti értékű színt nem ajánlott felvinni.

Mi is az a fényvisszaverődési érték?
“Fényvisszaverődési értéknek nevezzük egy meghatározott színárnyalat visszaverődési fokát 0°C és 100°C között. ” Weber Terranova
Minél nagyobb ez az érték annál világosabb a szín.
Sötétebb szín használata esetén aránya a homlokzat felületének 10 %-át ne haladja meg pl.: díszítések, kiesebb kiemelések esetén.

Miután felkerült házunkra a vakolat egyből elnyeri végső formáját?
Nem várnunk kell az időjárási körülményektől függően, kb. 8 hét alatt alakul ki a végleges szín.
A gyakorlatban előfordulnak kisebb eltérések a színhatásban a vakolatok eltérő struktúrája miatt, valamint az alapvakolatok különböző szívóképessége miatt.

+ Ötlet Építkezőknek:
A sötétebb színek jobban kihozzák az esetleges falhibákat, míg a világos színek inkább elfedik azokat.
A nagyon világos, halvány színek hátránya lehet gyengébb anyagminőség esetén, hogy erős napsugárzás hatására évek múlva kifakulhatnak. Ezért nagyon körültekintően járjunk el és “csak” ismert cégek jó minőségű termékeit válasszuk.
Az anyagában színezett vakolatok esetében minimális színeltérés lehet a különböző időpontban gyártott színek között, ezért tanácsos egyszerre megvenni az egész házra való mennyiséget.

Kapcsolódó cikkek:

1 thought on “Vékonyvakolat színek: kérdezz-felelek

  1. Vékonyvakolat színek: kérdezz-felelek…

    Vékonyvakolat színválasztás során előforduló kérdések……

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .