Új értékek a szigetelések piacán

Vastagabb szigetelés jobban megéri?

Te az utcát fűtöd?
Te az utcát fűtöd?
2018. január 1-től életbe léptek a szigetelések piacán az új energetikai értékek. Az új hőátbocsátási értékekről már olvashattál itt a blogon>>

A szigorodó szabályozás a hőveszteséget hivatott csökkenteni a falakon 47%-kal, lapostetők esetében 32 százalékkal kisebb, míg a talajon fekvő padlóknál 40 százalékkal kisebb hőátbocsátási tényező elérését teszi kötelezővé.

Hol szökik el a hő?
Egy átlagos családiháznál a fűtésre fordított hőmennyiség 20-35%-a a falakon, 15-20%-a a tetőn, 10-25%-a a nyílászárókon, 10-15%-a födémen illetve a padlón keresztül távozik.

Mit is jelentenek az új energetikai előírások a gyakorlatban?
Vastagabb szigetelést. Nézheted úgy, hogy az építkezésed, felújításod 25 – 30 %-kal fog többe kerülni, hiszen már a használatbavételi engedélyhez az új értékekkel kell rendelkezni.
De nézheted úgy is, hogy egy jól szigetelt otthon boldog tulajdonosa leszel. Ami egyrészt modern – ha nem elavult hőszigetelési értékek mentén lett felújítva – másrészt kevesebb lesz télen a fűtésköltséged, nyáron meg mellőzheted a klimát.
Ha még csak a tervezés szakaszánál tartasz, akkor ne ezekre az értékekre, hanem a 2021-től életbe lépő még szigorúbb előírásoknak megfelelő családi házat terveztes.
Felújítás esetében pedig felejtsd el az 5 cm-es szigetelést. Eddig is kevés volt, most pedig még kevesebbet jenet. Ha már pént adsz ki, akkor legalább a mai kornak – értékeknek, előírásoknak – megfelelő otthont alkoss.

Milyen vastag legyen a szigetelés?
Minimum 2 számjegyben gondolkodj, azaz tizen felüli vastagságot keress. Nézd meg milyen falad van és ahhoz milyen lapvastagsággal éred el a minimum követelményeket. A kívánt eredményt más lapvastagsággal érheted el polisztirol lap vagy grafit lap esetében, kőzetgyapot rendszernél vagy a lábazat szigetelése során.
Ne feledd homlokzati fal esetében 0,24 W/m2K értknél alacsonyabbal számolhatsz, de magasabbal ne!
Hőtechnikai táblázat>>

Kapcsolódó cikkek:

 • Új hőátbocsátási értékek
 • U érték
 • Hőtechnikai táblázat

  Csodás otthont!

  Horváth Judit
  építkezők, felújítók tanácsadója

  Ötletek Építkezőknek
  Tel: 06 92 / 325-710
  Árajánlatkérés>>


  Ha szeretnéd, hogy építkező, felújító barátaid is tudják, küld el nekik is ezt a cikket!

  Félsz, hogy túlságosan sokba fog kerülni az építkezésed?

  Kérd az ingyenes Építkezési Matematikát!

  Már tervezheted is vele a rád váró munkálatokat.

  Nevem*
  Email címem*  Adataidat harmadik félnek nem adjuk ki. A hírlevélről bármikor egy kattintással leiratkozhatsz!


 • Szólj hozzá!

  Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..