Mire figyeljünk lábazati vakolat felhordása során? 2. rész

Gyakorlati tanácsok

Lábazati vakolatok
Lábazati vakolatok
Gyakori hibaforrás a nem túl egyenletes felvitel. Ami állhat abból, hogy hol vastagabban, hol vékonyabban kerül fel a lábazati vakolat, hol pedig “csak” az alapozó van. A felhordás közben ezt észreveszi a mester, majd a már felvitt vakolatba “belenyúl” elsimítja. “Na így már jó lesz. Most mindenhol egyenletes”- gondolja.
A lábazati vakolat megszáradását követően azonban egy csúnya folt fog erről árulkodni. Ezért nagyon figyeljünk oda, ha mi visszük fel, hogy szépen egyenletesen történjék a művelet, mert utólagos korrekcióra nincs lehetőség!

Aztán vannak a spórolósak. Akik az anyagnormáknál is minimálisabb mennyiségekkel jönnek ki. Majd csodálkoznak, hogy alatta kilátszik a vakolat.

Fehér színű lábazati vakolat esetében ügyeljünk arra, hogy az alapozót telítettségig vigyük fel. Azaz annyi rétegben, hogy az adott falfelület egyenletesen (mindenhol) fehér legyen. Így ha véletlenül vékonyabban viszik fel, nem lesz olyan látványos a hiba.

Ha többszínű szemcsékből áll a lábazati vakolat ( pl.: fekete-fehér-piros) ügyeljünk arra, hogy a kannák tartalmát alaposan keverjük össze.
Lehetőség szerint egyszerre rendeljük meg az egész lábazatra szükséges mennyiséget. Ügyeljünk arra, hogy mindez egy gyártási idejű is legyen. Így elkerülhetjük azt, hogy az ásványi szemcsék mennyisége más – más legyen az egyes kannákban.

A lábazati vakolat apró ásványi szemcsékből épül fel. Ezeket a szemcséket úgy bányásszák ki, ezért világosabb, natúr színek esetében ezzel a hatással is számolnunk kell. Hiszen hol kissé világosabbak, hol pedig sötétebbek lehetnek az egyes szemcsék.

Több színt tartalmazó lábazat esetében különösképpen ügyeljünk az anyag alapos összekeverésére. Ellenkező esetben foltokban lesz több egy-egy színből.

Kérdezhetnéd miért is nem szabad megállni pihenni, mielőtt az adott falfelület végéhez ér a mesterember? Nos azért, mert a folytatásnak nyoma marad. Szó szerint egy apró csík jelzi azt, hogy anno itt félbemaradt a munkálat.

Láttál már elszíneződött lábazati vakolatot?
Mondjuk fehéret, amiből sárga lett. Ez a tűző napfény hatása. Ne engedjük kánikulában felvinni az anyagot, inkább várjuk meg amíg kicsit lehűl az idő. Ugyanakkor száradásig védeni kell a csapadéktól is.

+ Ötlet Építkezőknek:

Lábazati vakolatból mintázott felületeket is kialakíthatunk. Ilyenkor az egyik színt vigyük fel, melynek határait krepp papírral jelöljük ki. Majd másnap jöhet a másik szín – aminek határát ugyancsak védjük. A ragasztószalagot mindig óvatosan távolítsuk el.

FOLYTATJUK!!! A következő részben megtudhatod, hogy milyen felületre is vihető fel a színes díszítő lábazati vakolat.


Kapcsolódó cikkek:

 • Mire figyeljünk lábazati vakolat felhordása során? 1. rész
 • Színes díszítő lábazati vakolat


  Nálatok szép a lábazat?


  Csodás otthont!

  Horváth Judit
  építkezők, felújítók tanácsadója

  Ötletek Építkezőknek
  Tel: 06 92 / 325-710
  Árajánlatkérés>>


  Ha szeretnéd, hogy építkezés, felújítás előtt álló barátaid is jól döntsenek, küld el nekik is ezt a cikket!

  Többet szeretnél tudni az építkezésedről?
  Iratkozz fel hírlevél sorozatunkra!

  Email címem*
  Nevem*
  Mi vár rám*


  Adataidat harmadik félnek nem adjuk ki. A hírlevélről bármikor egy kattintással leiratkozhatsz!


 • “Mire figyeljünk lábazati vakolat felhordása során? 2. rész” bejegyzéshez 2 hozzászólás

  Szólj hozzá!

  Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..