Posted on Hozzászólás most!

20 év az építőanyagok tükrében – ereszcsatorna

A fekete csatornavas egy idő után megrozsdásodik!
A fekete csatornavas egy idő után megrozsdásodik!

Tudtad, hogy régen télen amikor kint mínusz tíz fokok voltak, na meg hidegebbek, akkor a kis műhelyeikben a bádogosok készültek a következő szezonra?
Csatornavasat gyártottak, ereszcsatornát hajlítottak ( már ha volt hozzá gépük), hajlatokat készítettek…
S tavasszal, amikor kijött a jó idő irány a tető, s egész szezonban ezt a mennyiséget dolgozták el. Venni “csak” akkor vettek, ha esetleg elfogyott.

Azt tudtad, hogy az ereszcsatornákon lévő dísz ( ereszdísz/ szegletdísz ) alapján felismerhető volt régen, hogy ki készítette az adott épület bádogozását? Minden mesternek megvolt a maga “jele”, ami csak az ő munkájára volt jellemző.

Ma már nem igazán gyártanak a mesteremberek. Nem is érné meg nekik…
Sajnos egyedi jelük sincsen, ami alapján felismerhetnénk a munkáikat:(


Az ereszcsatorna piacán is történt változás az eltelt évek alatt? – kérdezhetnéd.
Természetesen itt is igen nagy változások voltak.
Régen a legolcsóbb fekete csatornavasakat kezdték el felrakni -ha a tulajdonosnak nem tetszett vagy rozsdásodni kezdett lefestette.
Ma már inkább horganyzott vasakat használnak, hiszen senki sem örülne neki, ha a pár éves épületét rozsdás vasak díszítenék. Erősebb vasakat kezdtek használni, melyek egy nagyobb mennyiségű olvadt vagy fagyos téli hó súlya alatt sem “rogyott” meg.

A csatornabilincsről se feledkezzünk meg. Ahogy a külső hőszigetelés fejlődésnek indult, úgy jöttek létre az újabb és újabb bilincsek ( tiplis, majd hosszú szárú, aztán már a kettő együttese is).

A mesteremberek munkáját egyre könnyebbé és könnyebbé tették az újabb és újabb termékfejlesztések. Napjainkban már nincs szükségük annyi táblás lemezre – hiszen minden készen is megkapható.


Kapcsolódó cikkek:

 • Nálatok jó az ereszcsatorna?
 • Ereszcsatorna átvizsgálása
 • Ereszcsatorna


  Csodás otthont!

  Horváth Judit
  felújítók építőanyag tanácsadója

  Ötletek Építkezőknek
  Tel: 06 92 / 325-710
  Árajánlatkérés>>


 • Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

  Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .