Bemutatkozik a Lakberendező

Rónaszéki Erzsébet
Rónaszéki Erzsébet
Tegnapi cikkünkben remélem sikerült felcsigáznom az érdeklődésedet, s kíváncsian várod ki is az a lakberendező szakember, aki munkáit látva a harmónia szó marad meg benned is.
Nem csigázlak tovább elárulom neked: ő Rónaszéki Erzsébet, aki eloszlatja benned azt a kétséget, hogy a lakberendezés luxus lenne.

Miben tud egy lakberendező segíteni, mi is a feladata?
Mikor van rá szükség, az építkezés / felújítás melyik szakaszában?
Többek között ezekkel a kérdésekkel “bombáztam” őt.
Lakberendezőnk válaszolt és mesélt a munkájáról, közben gyönyörű fotókat, látványterveket mutatott…

Sok a téveszme a lakberendezői foglalkozás tartalmát illetően. Tévhit, hogy csak bútortologatásról, tanácsadásról és vásárlásról szól.
Nappali látványterve
Nappali látványterve
A lakberendező a szaktervezők sorába tartozik, aki gondoskodik az épület belső tereinek kialakításáról. Az igényeket és a lehetőségeket összevetve készít szakszerű terveket, melyeket a kivitelezők (kőművesek, asztalosok, burkolók, festők, villanyszerelők) megvalósítanak. Szerencsés esetben a lakberendezés már a ház megtervezésénél kezdetét veszi. Az építész és a lakberendező együtt gondolkodása biztosítja, hogy megvalósuljon a kifogástalan működésű és stílusos otthon.
A tervezés tudatos tevékenység, folyamata van, lépésről-lépésre kell a problémákat megoldani úgy, hogy végig az egészre kell koncentrálni.
Az első lépés a ház vagy lakás feltérképezése. Az építészeti rajzok léptéke túl kicsi lenne, ezért az általánosan használt lépték a lakberendezésben az M=1:50.
Iroda
Iroda
A másik fontos lépés a használó igényeinek és lehetőségeinek megismerése. Tisztázni kell a lakással szembeni elvárásokat, a funkcionális működést és a stílust. A megrendelő meghatároz egy keretösszeget, amiből gazdálkodni lehet.
Ezután elkezdődhet a tervezés, ami a ház vagy lakás méretétől függően 2-3 hónapot vesz igénybe.
A lakberendező alaprajzi vázlatokat készít, a megrendelő kiválasztja a számára megfelelőt, és ezután készülhet el a végleges, színes berendezési alaprajz. Itt már megjelenik a belső tér karaktere is, burkolataival, színeivel, formáival. Bemutatásra kerül a bútorok elrendezése, és az esetlegesen megváltozott térosztás. Ezt tartom a legfontosabb dolognak, e nélkül neki sem szabadna állni semmilyen építészeti beavatkozásnak.
A színes látványtervvel olyan térbeli szabadkézi vagy szerkesztett rajz készül, amellyel az összhatást lehet szemléltetni. A színes ábrákon jól felismerhető a berendezés, a belső tér és bútorok aránya, a színek, anyagok és világítási megoldások. Az ilyen képek érzékeltetik legjobban a térbeliséget.
A kiviteli tervek (építési-bontási terv, burkolási terv, világítási terv, falnézetek) a kivitelezők, és iparosok munkáját könnyíti meg, hiszen ezek szerkesztettek, méretarányosak és műszaki utasításokat is tartalmaznak.
Bölcsi
Még egy bölcsi is otthonossá válik.
Mivel egy átlag ember az élete folyamán általában csak kétszer-háromszor költözik, ezért nincs tapasztalata a lakberendezés terén. Sokan szeretnek maguk utána járni a berendezési tárgyaknak, dekorációknak. A lakberendezés viszont csak addig látszik könnyűnek, amíg mindenki saját magán meg nem tapasztalja, hogy milyen könnyű elveszni a hatalmas választék között.
Végül a lakberendező tervezői művezetés során ellenőrzi a kivitelezési munkálatokat.
Mindenesetre egy új lakás vásárlása, felújítása vagy egy építkezés költségei mellett eltörpül a lakberendező honoráriuma. Cserébe viszont egy igazán jól megtervezett, személyre szabott és stílusos otthont kap.

Rónaszéki Erzsébet további munkáit itt tekintheted meg: www.ronalakas.hu

Mit is találtunk ki számodra? Hétfőn megtudod!


Csodás otthont!

Horváth Judit
építkezők, felújítók tanácsadója

Ötletek Építkezőknek
Tel: 06 92 / 325-710
Árajánlatkérés>>


Ha szeretnéd, hogy házszínezés előtt álló barátaid is jól döntsenek, küld el nekik is ezt a cikket!

Többet szeretnél tudni az építkezésedről?
Iratkozz fel hírlevél sorozatunkra!

Email címem*
Nevem*
Mi vár rám*


Adataidat harmadik félnek nem adjuk ki. A hírlevélről bármikor egy kattintással leiratkozhatsz!


Szólj hozzá!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..